Forrás: MNO

Bojkottra hívnak Izrael ellen

A minta az apartheid-rendszer elleni hajdani fellépés

2004. szeptember 24. 10:33

Orosz Zoltán

Egy befolyásos anglikán csoport bojkottra hív fel Izrael és az ott befektető cégek ellen, tiltakozásul a palesztin területek megszállása miatt – írta a The Guardian. Amerika és Európa országainak hivatalos fellépése nem várható, de az akció egyre szélesebb támogatottságot élvez nem kormányzati szervezetek körében.

Az Anglikán Béke és Igazság Hálózat felhívása, ami a dél-afrikai apartheid-rendszer elleni széles körű bojkott mintájára elképzelt tiltakozásra szólít, egyre nagyobb támogatást élvez a nyugati egyházak, egyetemek és szakszervezetek körében.

A kezdeményezők elmondták: a megszállt területeken tett nyolcnapos látogatásukat követően most eljuttatják felhívásukat a világ 75 millió anglikán és episzkopális hívőinek vallási vezetőihez, hogy csatlakozzanak a bojkotthoz.

A csoport vezetője, Jenny Te Paa elmondta, hogy a világ minden tájáról érkezett hívőkből álló anglikán delegáció tagjait annyira sokkolta a palesztinok helyzete, különösen nyugati parton végighúzódó vasbeton fal látványa, hogy végleg felülkerekedett bennük a bojkott melletti elhatározás.

Nem kérdéses: nagyon komoly szankciókra van szükség, hogy a világ számára világossá tegyük: a Föld egyik legnagyobb egyháza mennyire komolyan veszi morális felelősségét a kérdéssel kapcsolatban – mondta Te Pee.

„Ugyanez volt Dél-Afrikában, és ott hatott a bojkott. Mindenki azt mondta, hogy nem fog működni, de működött.”

Júliusban a hárommillió tagot számláló amerikai presbiteriánus egyház vezetése már a bojkott mellett döntött. Néhány skandináv egyház is fellépett már az Izrael elleni szankciók mellett.

Bár az izraeli vezetés tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államok és az európai kormányok nem igen állnak az akció mellé, de a vallási szervezetek, a szakszervezetek között, illetve a tudományos világban egyre erősebb a szervezett fellépés támogatottsága, s ez mindinkább aggasztja Izraelt.

A brit tudományos élet izraeli egyetemek elleni bojkottja erőteljes reakciót váltott ki az érintettekből. Az egyesek által antiszemitának is nevezett lépést az izraeli tudományos szabadság elleni minősíthetetlen tettnek tartják.

A bojkott híveinek válasza: az izraeli megszállás, a katonai ellenőrző pontok és a kijárási tilalom még nagyobb gátat állít a palesztin tudományos szabadsággal szemben.

Neves amerikai egyetemek (mint amilyen a Priceton vagy a Harvard) nagy tekintélyű oktatói pedig petíciót írtak alá, amiben az Izraelnek nyújtott amerikai katonai segítség beszüntetésére hívnak fel.

A bojkott által érintett cikkek között izraeli gyümölcsök, a zsidó államban is működő üzletek, vagy például a Caterpillar cég szerepel, amelyik a palesztin otthonok lerombolásához használt buldózereket gyártja.

Te Paa asszony elmondta: „reméljük, már a szankciókra való felhívás emlegetése elegendő lesz, ahhoz, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse az izraeli kormányt. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a tiltakozás a boltok elleni bojkottól az izraeli befektetésektől való tartózkodásig minden területre kiterjedhet.”

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.