Forrás: Magyar Rádió

Hangos politikai botrány egy berlini kiállítás miatt

2004. szeptember 23., csütörtök 12:48

293 olvasás

Nagyszabású művészeti kiállítás Berlinben – hangos politikai botránytól övezve. Egy 35 éves nő kárt tett a Flick-gyűjtemény két értékes alkotásában.

Két nappal ezelőtt Schröder kancellár személyesen nyitotta meg, egy erre a célra átalakított galériában a világ egyik legértékesebb kortárs művészeti kollekciójából rendezett kiállítást. A gyűjtemény tulajdonosa az a Christian Flick, akinek nagyapja a Flick-konszern uraként a náci rendszer legnagyobb katonai beszállítójaként ténykedett, a hallatlan családi vagyon tehát Hitleréktől származik.

Elképzelhető, hogy mekkora vihart kavart Németországban az ügy, elsősorban a zsidó, és a baloldali szervezetek tiltakoztak, ám az a Christian Flick által is képviselt nézet győzedelmeskedett, hogy a műalkotásokat értékükön és nem a politikán keresztül szabad szemlélni. Flick egyébként elismerte vagyonának keletkezéstörténetét, és mélyen elítélte nagyapja tevékenységét, egyúttal pedig nagy támogatója a nácizmus üldözötteinek, és azok hozzátartozóinak.

Ettől függetlenül sokan megbocsáthatatlan bűnnek tartják, hogy egy ilyen gyűjteménynek helyet ad Berlin városa. Szerdán aztán egy eleve zavartan viselkedő nő nekirontott és zúzott a gyűjtemény két darabja körül. Mindkettő egy modern amerikai művész munkája. A nőt előbb őrizetbe vették, de csütörtök reggel kiengedték a német rendőrök.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.