Forrás: Magyar Rádió

Kofi Annan törvénytiszteletre szólította fel a világ országait

2004. szeptember 21., kedd 20:24

211 olvasás

Az ENSZ főtitkára a törvények és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólította föl a világ vezetőit az ENSZ-közgyűlés 59. ülésszakának nyitónapján mondott beszédében.

Kofi Annan hangsúlyozta, hogy senki sem áll a törvények felett, sem Szudánban, sem Irakban, Ugandában, Oroszországban vagy a Közel-Keleten. A világszervezet főtitkára kijelentette, hogy minden nemzetnek, amely a törvény uralmát szorgalmazza otthon, azt külföldön is tiszteletben kell tartania. Annan hangsúlyozta: a törvények, egyebek közt a Biztonsági Tanács határozatai jelentik a legjobb alapot az elhúzódó válságok megoldására a Közel-Keleten, Irakban és a világ más részeiben.

Kofi Annan az ártatlan civilek megvédésére biztatta az emberiséget. Példaként a többi között azt említette, hogy amerikai katonák foglyokat kínoztak meg Irakban. Szólt arról is, hogy Irakban hidegvérrel gyilkolnak meg civileket, segélymunkásokat, újságírókat és barbár módon túszul ejtik, megölik őket.

A terrorizmus elleni erőfeszítések fokozására szólította fel a nemzetközi közösséget az amerikai elnök. George Bush az ENSZ közgyűlésén úgy vélekedett, hogy a világszervezetnek többet kellene tennie egy demokratikus és szabad Irak felépítéséért. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Afganisztán és Irak a legjobb úton halad a demokrácia felé. Az amerikai elnök megerősítette, hogy jogos volt a két ország ellen indított háború. Azt mondta, hogy az amerikai vezetésű koalíció a világ akaratát teljesítette, amikor lefegyverezte a bagdadi rezsimet.

George Bush felszólította Izraelt, hogy akadályozza meg a zsidó telepek további bővítését a Gázai övezetben és Ciszjordániában. A palesztinokat pedig arra kérte, hogy békés úton érvényesítsék jogaikat.

A világszervezet közgyűlésének kedden megnyílt New York-i ülésszakára 64 államelnököt, 25 kormányfőt és 86 külügyminisztert várnak.

Az Unió egyetért Kofi Annannal

Az Európai Unió egyetért az ENSZ-főtitkárával abban, hogy nem szabad a terrorizmus elleni harcot ürügyként használni az emberi jogok megsértéséhez – közölte az Unió soros elnöki tisztségét betöltő Hollandia külügyminisztere.

Bernard Bot az ENSZ közgyűlésén hangsúlyozta: minden államnak ügyelnie kell arra, hogy a terrorizmus ellen hozott intézkedései összhangban legyenek nemzetközi jogi kötelezettségeivel. Hozzátette: rendkívül fontosnak tartja, hogy működjék a Nemzetközi Büntetőbíróság, és senki ne élvezhessen büntetlenséget, aki vét a nemzetközi jog ellen.

MR

Comments are closed.