Forrás: MNO

Holokauszt és államszocializmus: könyv a szovjet zsidóirtásról

2004. szeptember 21. 15:31

MNO

A népirtás szovjetunióbeli történetéről, a szovjet holokausztról szól Krausz Tamás történész új könyve, amelyet kedden a mutattak be a budapesti Kossuth Klubban.

„A könyv centrumában a Szovjetunióban véghezvitt holokauszt áll. Többek közt az az egyik új momentum, hogy a magyar holokauszt értelmezése eddig azért volt lehetetlen, mert valahogy kifelejtődött a holokauszt története a Szovjetunióban” – mondta a szerző az Antiszemitizmus-holokauszt-államszocializmus címmel megjelent könyvének bemutatóján.

Kijelentette: „az egész holokauszt története igazából nem érthető és nem is dolgozható fel módszertanilag a szovjet holokauszt nélkül”. Hangsúlyozta, hogy a Szovjetunióban „indul el a holokauszt, (…) és nem máshol, tehát a szisztematikus népirtás, ahol minden egyes egyén, mint elpusztítható ember jön számításba”. Véleménye szerint fontos kérdés, hogy a szovjet holokauszt hogyan előlegezi meg mindazt, ami Magyarországon történt a zsidókkal.

Elmondta, hogy a könyv a moszkvai holokauszt központ és az orosz tudományos akadémia segítségével készülhetett el, ugyanis Moszvában sikerült tanulmányoznia egy autentikus, a szovjet holokausztról írt anyagot.

A több ezer oldalas „jelentést” Sztálin egyik embere, Iszak Iszakijevics Minc készítette a II. világháború alatt. A zsidó származású történész a Vörös Hadsereget követve „hihetetlen anyagot gyűjtött össze, amit aztán harminc éven keresztül igyekezett ellhallgatni” – mondta Krausz Tamás, megjegyezve, hogy Minc a 70-es, 80-as években a szovjet történelemtudomány megtestesítője volt.

„Érzékeny a téma (…), tudom, mennyi érzelmet, érdeket sért, ezért írtam meg, könnyű ügyet nem érdemes” – mondta Krausz Tamás, hozzátéve, hogy Magyarországon sem történt még meg a holokauszttal való teljes szembenézés.

A könyvet az ELTE Ruszisztikai Központjának közreműködésével a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. jelentette meg, Európai Iskola sorozatának nyolcadik köteteként.

(mtv.hu)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.