Forrás: Hírtv

Irán atomfegyverekkel kísérletezik? – Teherán tagadja a vádat

Dátum: 2004. Sep. 17., Friday, 12:01

Rovat Külföld

Elkészült az Irán elleni ENSZ határozat tervezete, amely atomprogramjának teljes felfüggesztésére szólítja fel az arab országot. A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség közben olyan műholdképeket hozott nyilvánosságra, melyek szerint bizonyítható, hogy Irán atomfegyverekkel kísérletezik. A vádakat Teherán tagadja.

Az Atomsorompó egyezmény értelmében Irán csak polgári célokból folytathat atomkísérletet. Ezt a megállapodást azonban az arab ország, Észak-Koreához hasonlóan bármikor felmondhatja. A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség szerint a jelenlegi helyzet ezzel fenyeget. Irán rendelkezik nukleáris robbanófejek szállítására alkalmas rakétákkal, és valószínű, hogy a Teherántól délre fekvő, Paracsin katonai létesítményeit nukleáris kísérletekre használják.

David Albright fegyverzet-szakértő elmondta: ‘A képen látható egy félig a földbe ásott bunker. Innen akármilyen nukleáris kísérletet lehet irányítani. Az a megdöbbentő, hogy ezek a képek éppen úgy néznek ki, mint amiket Pakisztánban, vagy Észak-Koreában láthattunk korábban.’

Ha a politikai meggyőzés nem vezet eredményre, Irán nehezen kerülhet el egy katonai támadást. Az arab országot minden oldalról az amerikai hadsereg veszi körül, George Bush pedig Iránt tartja az elsőszámú ellenségnek a Gonosz tengelyében. Egyes vélemények szerint azonban a közel-keleti békét nem Irán veszélyezteti, hanem Izrael félelme Irántól. A zsidó állam többször kilátásba helyezte az épülő iráni atomlétesítmények lerombolását; ilyen hadműveletre pedig már 1981-ben volt példa. Izrael akkor többek között a mostani miniszterelnök, Ariel Sharon utasítására egy iraki atomerőművet tett a földdel egyenlővé. A brit Guardian szerint egy hasonló támadás ma egy Közel-Keleti háborúhoz, rosszabb esetben pedig világ méretű konfliktushoz vezetne.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=29497

Comments are closed.