Forrás: Magyar Rádió

USA: harc a szavazatok megszerzéséért

2004. szeptember 15., szerda 7:37

213 olvasás

Amerikai születésű, Izraelben élő ultraortodox zsidók százai tervezik, hogy korábbi szokásukkal ellentétben, voksolnak majd az idei amerikai elnökválasztásokon.

A hírt a Washington Times című, a Bush-kormányzathoz közelállónak tartott lap közli. Kiderült, hogy mivel a négy évvel ezelőtti választást mindössze néhány száz floridai szavazat döntötte el, az idén mind a demokraták, mind a republikánusok keményen dolgoztak, illetve még most is dolgoznak, hogy az Egyesült Államok határain kívül élő, mintegy hétmillió amerikai voksát megszerezzék.

Izraelben 250 ezer amerikai születésű zsidó él, sokan közülük kettős állampolgárok, és túlnyomó többségük ultraortodox. Ők pedig – legalábbis eddig – az izraeli választásokon mindig kötelességtudóan követték a befolyásos rabbik útmutatásait. Igaz, az amerikai választásokban eddig nem vettek részt.

Kommentárok szerint bár az amerikai zsidók történelmileg elsöprő arányban a demokratákra szavaztak, most az ortodoxok inkább a republikánusokat választják, részben mert a republikánus párt társadalmilag konzervatív értékeket vall, és támogatja a többi között a magánkezdeményezésű egyházi iskolákat, részben pedig, mert Bush elnök tántoríthatatlanul támogatja Izrael – ahogyan a Washington Times fogalmaz – agresszív háborúját a palesztinok ellen.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.