Forrás: Origo

Megszüntették a palesztin fogorvos elleni eljárást

2004. szeptember 15., szerda, 15:29

Megszüntette a terrorcselekménnyel gyanúsított palesztin származású fogorvos elleni eljárást a Fővárosi Főügyészség, mivel nincs kellő bizonyíték a vádemeléshez – mondta Dobos Gabriella szóvivő. A fogorvos több mint két hónapot töltött előzetes letartóztatásban.   

Saleh Tayseer Budapesten élő palesztin fogorvost Móse Kacav izraeli elnök áprilisi látogatása előtt néhány órával vették őrizetbe a rendőrök terrorcselekmény előkészületének gyanújával, a főügyészség azonban júniusban szabadlábra helyezte. A Nemzeti Nyomozó Iroda előterjesztésében vádemelést javasolt a főügyészségnek, ahol a Kiemelt Ügyek Osztálya foglalkozott az üggyel.

A feljelentés szerint a palesztin fogorvos 2003 végén megbízást adott egy személynek robbanószer beszerzésére azért, hogy szintén az ő megbízásából egy harmadik személy merényletet kövessen el egy zsidó múzeumban. Ugyanakkor a gyanúsított tagadta, hogy egyáltalán ismerte volna a gyanúsításban szereplő másik két embert, és ezt a védekezését az eljárás során nem sikerült megcáfolni. Az ügyészség szerint nem bizonyított, hogy a palesztin fogorvos egyáltalán ismerte a gyanúsításban megjelölteket, illetve adott-e nekik megbízást robbanószerrel kapcsolatban.

A nyomozás másik iránya az volt, hogy egy magyarországi alapítvány egy szaúd-arábiai alapítványtól pénzt kapott a robbantásos merénylet anyagi fedezetére. A gyanúsított ezzel kapcsolatban is tagadott, és az ügyészség szerint nem volt bizonyítható, hogy az alapítvány terrorszervezetekkel hozható kapcsolatba. A főügyészség magánjogi osztálya a magyarországi alapítvány vizsgálata során megállapította, hogy nem működik, számláin nincs pénzmozgás. Az ügyészség kezdeményezte az alapítvány megszüntetését, és a bíróság az indítványnak megfelelő döntést hozott. A gyanúsításban szereplő pénzmozgással kapcsolatban egyébként a palesztin fogorvos azt a védekezést adta elő, hogy ingatlant kívánt vásárolni mecsetépítés céljából, és bár az ügylet nem jött létre, ez a védekezés sem volt cáfolható – mondta a főügyészség szóvivője.

A főügyészség intézkedett arról is, hogy feloldják az eljárás során korábban elrendelt zár alá vételt, amely érintett egy olyan magyarországi banknál vezetett bankszámlát is, amely felett a gyanúsított rendelkezett.

(MTI)

Comments are closed.