Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Izrael Irak felé fordul

2004. szeptember 16. (8. oldal)

Munkatársainktól

Izrael befolyása egyre nő Irakban – írta minap az al-Hajat című, Londonban megjelenő arab lap. Az Irak északi részén élő kurdokkal máris jó a viszonyuk az izraelieknek, s a lap információi szerint Dél-Irakban és az ország középső részén is terjeszteni kívánják befolyásukat.

Izrael a hírek szerint nem igazán bízik az amerikai béketeremtésben, így saját kezébe kívánja venni a konszolidáció ügyét. A törekvésükhöz nagy segítséget kaphatnak a háborús országban élő vagy onnan elszármazott zsidóktól, akik így az arab lap szerint kiemelt támogatást élveznek. A kívánt politikai szerep azonban egyelőre távol áll a helyi zsidóktól, hiszen a túlnyomó részt mozlim országban nem néznék jó szemmel izraelita honfitársaik vezetői ambícióit. A kicsiny zsidó közösség tagjai azonban közvetítő szerepet játszhatnak Izrael és az új iraki kormány között, véli az al-Hajat. Másrészt az izraeli titkosszolgálat emberei is a háborús országban tevékenykednek, ahol a belpolitikára és a gazdaságra, főként a kőolaj-kitermelésre koncentrálnak. Izrael ugyanis fejlett ipara miatt nagyon komolyan függ a kőolajtól, s mivel saját erőforrásai nincsenek, importálja a fekete aranyat. Irak kőolaj-kitermelése egyre jelentősebb, s a tervek szerint az iraki olaj egy részét Izraelen keresztül exportálnák.

Diplomáciai szempontból Izraelnek nagy lehetőségeket tartogat Irak, hiszen egy újabb arab ország – Egyiptom és Jordánia mellett – köthetne vele békeszerződést. A lap szerint az országban az amerikaiakkal karöltve dolgozó izraeli katonai szakértők egyértelműsítik, hogy a kis közel-keleti állam szorgalmazta az Egyesült Államoknál a háborút, saját biztonsága és várható anyagi haszna miatt.

Mérgező izraeli áruk. Többször fogtak el arab országok az utóbbi időben izraeli árukat határaikon – jelentette az as-Sark al-Auszat arab lap. Az újság közli, a termékek több problémát is jelentenek, mivel az arab országok legtöbbje nem ismeri el Izraelt, így kereskedelmet sem folytat vele. Emellett gondot okoz az is, hogy a szóban forgó arc- és hajfesték szakértők szerint rákkeltő anyagokat tartalmaz. Megbízható források szerint Izrael a kereskedelmi bojkottot úgy kerülte ki, hogy európai országokon keresztül szállította a festékeket. Az újság négy országot említ, amelyek nevében az árukat küldték: Görögországot, Albániát, Ciprust és Magyarországot. A lap megemlítette: Szaúd-Arábia az ügy hatására megszigorította az áruimport ellenőrzését, mivel tudomására jutott, hogy a rákkeltő és esetenként sugárzó árukat az utóbbi évek során többször megpróbálták az arab piacokon terjeszteni. Kimutatások szerint az év első hat hónapjában 85 millió dollár értékben exportált Izrael arab országokba, ami 2003-hoz képest 68 százalékos növekedést jelent. (MN)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.