Forrás: Origo

Iskolai emlékezés: „Elborult a terroristák agya”

2004. szeptember 14., kedd, 15:52

Elborult agyú terroristák, bin Laden és a torneterembe zárt éhező gyerekek jutottak eszébe egy budapesti iskola diákjainak a beszlani túszdráma miatt tartott megemlékezésről. Az ország összes iskolájában ma egyperces néma csönddel emlékeztek az áldozatokra. Az [origo]-nak nyilatkozó gyerekek szerint Magyarországon is vannak terroristák, és a túszejtők inkább csecsenek voltak, mint amerikaiak.

A III. A osztályban 11.55-kor kezdődött az ötödik óra. A nyelvtanlecke felidézése után éppen csak elkezdődött a tollbamondás az első szóval, amikor újra megszólalt a csengő délben. Még volt, aki befejezte a „teremben” szó utolsó betűjének alsó kunkorát, amikor Szilvi néni szólt, hogy akkor most kell felállni. A gyerekek már tudták, hogy ma megemlékezés lesz. Egy percig mindenki csöndben állt, aztán 12.01-kor újra szólt a csengő. A procedúra az összes magyarországi iskolában megtörtént kedden, az oktatási miniszter felhívása alapján. A tíz nappal ezelőtti észak-oszétiai véres túszdrámára emlékeztek a diákok. Több mint kétszáz gyerek meghalt a beszlani egyes számú általános iskolában.

„A gyerekek mind nagyon elkomolyodtak, szemük sem rebbent, a Himnusz alatt sem állnak ilyen fegyelmezetten.” – mondta Henczel Teréz, a Belső-erzsébetvárosi Általános iskola, Szakközépiskola és Szakiskola tanára. „Ez volt a legkevesebb, amit tehettünk értük” – mondta nagyon komoly arccal egy ötödik bés fiú, akit megijesztettek az iskolai dráma képei a híradóban. „Legalább fejlődünk már mi is. Itt volt az ideje, hogy itt is megcsináljuk. Úgy hallottam, külföldön már sokkal régebben volt emlékezés, már több mint egy hete vége van az egésznek” – mondta a kilencedikes Norbert.

Az alsó tagozatos gyerekek sokkal pontosabban tudják, hogy miért kellett emlékezni, mint a szakközépiskolás társaik. Lehet, hogy a kisebbeknél még nem ciki tudni valamit, és csak ezért tűnnek tudósabbnak. Azt minden megkérdezett tanuló tudta, hogy Oroszországban terroristák felrobbantottak egy iskolát. A tanároktól és híradóból összeszedett információk alapján néhányan ennél is több részletet tudni véltek.

A harmadikos Péter úgy tudja, hogy „mindenkit megöltek, ok nélkül”. Krisztián szerint „a robbantást nők tették, és semmi okuk sem volt rá”.  Később tovább gondolkodva a lehetséges indítékokon, eszébe jutott egy magyarázat: „Oszama bin Laden meg akarta bosszulni a háborút, és bombát küldött.” Viki azt is tudta, hogy a támadás az iskolai évnyitón történt, és abban mindenki egyetértett az osztályban, hogy a terrorista bűnözőt jelent.

„Betámadtak a terroristák. Nagyon brutális lehetett.” „Volt, hogy azt mondták, hogy ha valaki feláll, akkor felrobban az iskola. Ott voltak napokig, és sokat éheztek és még ágy sem volt.” „Egész nap a tornateremben kellett lenni” – mesélték elborzadva az iskolaudvaron játszó napközisek.

A negyedik bés fiúk szerint a terroristák pénzt rabolnak, és kínozzák az embereket. „Lehet, hogy most is pénzért csinálták és hogy a barátaikat engedjék ki a börtönből” – mondta egyikük. Egy ötödikes lány úgy tudja, hogy Magyarországon is vannak terroristák. „Pénzt kérnek a boltosoktól, és ha nem fizetnek, felrobbantják őket” – mondta Alexandra.

„Jöttek, és leterrorizálták az iskolát” – foglalta össze az eseményeket a kilencedikből Patai Mária. A kilencedikesek többsége távolabb járt a túszejtés indítékainak vélelmezésében, mint serdületlen társaik. „Nem mondták miért.” „Mert elborult a terroristák agya.” „A vallásuk miatt gyilkolnak, meg bosszúból” – hangzottak a válaszok. A kilencedikesek abban egyetértenek, hogy alávaló dolog gyerekekre támadni: „miért nem katonák katonák ellen?” – kérdezték többen is felháborodva.

Néhányan a nagyobb lányok közül úgy emlékeztek, hogy a terrortámadást amerikaiak követték el, de aztán Norbertnek eszébe jutottak a csecsenek, és inkább vele értettek egyet ettől kezdve. Norbert hozzátette, hogy sokat beszélgettek István bácsival, a fizikatanárral az iskolában a támadásról, és arra jutottak, hogy nem szabad egyezkedni a terroristákkal, mert akkor még többet akarnak majd, és újra támadnak. Szandra, Adrienn és Alexandra azt képzelték el, hogy mennyire szörnyű, ha egy kisgyerek reggel elköszön az anyukájától, elmegy iskolába, aztán napokig nem tudnak egymásról. Többen azon tanakodtak, hogy nem lehet eltemetni a gyerekeket, mert annyira összeroncsolódtak, hogy nem lehet azonosítani őket. „Pedig olyan vallásuk van, hogy egy nap után rögtön el kell temetni” – fejezte be a szörnyű gondolatot az egyikük.

A kilencedikesek között is van olyan, aki szerint Magyarországon is vannak terroristák. „Azért állnak ott a rendőrök, egész nap vigyáznak az iskolára” – mutatott egyikük a közeli zsidó iskola előtt posztoló rendőr felé.

Magyari Péter

[origo]

Comments are closed.