Forrás: Origo

SZDSZ: van lehetőség a hungaristák elleni fellépésre

2004. szeptember 12., vasárnap, 15:55

Az SZDSZ – Új Generáció hétfőn törvényességi kérelemmel fordul a Legfőbb Ügyészséghez, hogy az 1947-ben kihirdetett párizsi békeszerződésre hivatkozva járjon el a Magyar Jövő Csoport ügyében. Az SZDSZ ellendemonstrációra hívja minden parlamenti párt ifjúsági szervezetét, a civil szervezeteket és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét.

Az 1947-ben kihirdetett párizsi békeszerződés szerződés értelmében a magyar kormánynak kötelessége feloszlatni minden fasiszta jellegű katonai és politikai szervezetet, így ez lehetőséget ad a hungaristák elleni fellépésre – mondta Csőzik László, az Új Generáció elnöke, az SZDSZ ügyvivője a Terror Háza előtt tartott sajtótájékoztatón. Az SZDSZ – Új Generáció értelmezése szerint a kormánynak akkor is kötelessége eljárni, ha a csoport nem jegyeztette be magát – tette hozzá.

 

A magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-re a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulójára a Terror Háza elé tüntetést jelentett be, amit a rendőrség tudomásul vett.

 

Gusztos Péter, szabad demokrata ügyvivő, országgyűlési képviselő közölte: az SZDSZ – Új Generáció által szervezett október 15-i ellendemonstrációra hétfőn nyílt levélben hívják meg a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit, a civil szervezeteket, köztük a szintén ellentüntetésre készülő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét is. „Függetlenül attól, hogy a rendőrség ad-e engedélyt újnyilas csoportosulásoknak utcai tüntetésekre vagy sem, nekünk demokratáknak, akik elutasítjuk a náci örökséget, a hungarista múltat, nekünk kötelességünk kimenni az utcára és demonstrálni ellenük” – mondta.

 

Gusztos Péter emlékeztetett, az SZDSZ – Új Generáció tavaly hagyományteremtő céllal tartott békés megemlékezést a Terror Házánál, most pedig remélik, hogy komoly tömegeket megmozgató, méltóságteljes antifasiszta ellendemonstrációvá fog átalakulni a megemlékezés. A politikus közölte, amikor a szélsőjobboldallal szembeni fellépésről van szó, politikai hovatartozástól függetlenül össze kell tudni fogni.

 

Gusztos Péter kérdésre válaszolva elmondta: az SZDSZ részt vesz az MSZP által kezdeményezett négypárti egyeztetésen a gyülekezési törvény módosításáról, és álláspontját a konkrét javaslatok ismeretében fogja kialakítani. Mint hozzátette: a törvénymódosítások parlamenti menete miatt a gyülekezési törvényt október 15-e előtt már nem lehet megváltoztatni.

(MTI)

Comments are closed.