Forrás: Magyar Rádió

A hét muzsikusa: Alföldy-Boruss Csilla orgona- és csembalóművész

2004. szeptember 13. hétfő, Bartók: 15.30-16.00

2004. szeptember 12., vasárnap 13:54

200 olvasás

Szerkesztő-műsorvezető: Nemes András

A művésznőt vasárnap 8.05 órakor hallhatják a Bartók Rádióban.

telefon: adás idején 328-7776, levélcím: MR Rt. Bartók Rádió Főszerkesztőség, 1800 Budapest, Bródy Sándor u. 5-7.

Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte meg mind két diplomáját. 1979-ben orgonaművészi diplomája után Németországban mesterkurzusokon képezte tovább magát Harald Vogel és Klaas Bolt professzoroknál, akik a historikus régizenei előadásmód mesterei.

1989/90-ben Antwerpenben egy tanévet Jos van Immerseelnél töltött el, ahol csembalón mélyítette tovább a régizene játékmódban szerzett ismereteit. 1992-ben Budapesten szerezte meg második diplomáját, mint csembalóművész.

Több nemzetközi orgonaverseny résztvevője. Számos koncertet adott Hollandia, Németország, Izland, Ausztria, Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia, Belgium, Szlovákia, Románia, Izland, Izráel, Canada, USA-ban.

Kamarazenészként kisegyüttesekben, valamint a Magyar Rádió Kórusa, Zenekara mellett, neves szólisták kisérőpartnereként, legtöbbet fuvolaművész testvérével, Alföldy-Boruss Eszterrel ad koncerteket.

A holland és a magyar Rádió és Televizió számos felvételt készített koncertjeiről.

J.S.Bach: Összes orgonaműveit a Kelenföldi Barokk Esték sorozatban 18 hangverseny alkalmával műsorára tűzte./2001-2003./

Szólólemezek:

1. Romantikus orgonazene az Esztergomi Bazilikában. Kétorgonás, négykezes felvételek Martin Zonnenberg holland orgonaművésszel

2. Barokk fuvola-csembaló Szonáták Alföldy-Boruss Eszter fuvolaművésszel, valamint szóló csembaló darabok.

3. Erdély Történelmi Orgonái: Kolozsvár, Kisdisznód, Feketehalom, Medgyes histórikus hangszerei.

Ezenkívül több CD lemez közreműködő orgonistája, csembalistája.

Győrben a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola és a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola orgona- és csembaló tanszakának tanára, valamint a Budapest Kelenföldi Református Templom orgonistája és a kórusának karnagya.

A művésznő rövid életrajza:

Muzsikus családba született, hat testvére van, kiskoruktól kezdve mindenki tanult valamilyen hangszeren. Volt, hogy egyszerre négyen-hatan gyakoroltak a lakás összes helyiségében. Hárman maradtak hivatásszerűen

a zenei pályán, de az egyik testvér, aki református lelkész, máig is hegedül, brácsázik vagy a testvérekkel vagy a gyerekeivel.

Alig van olyan hangszer, amin ne játszott volna a 6 testvér. A művésznő is a zongora mellett kezdett el fuvolázni, de amikor az orgona szakra felvették a konziba, az orgona kiszorította a fuvolát a helyéről. Húga azonban fuvolista lett. Később az orgonához csak hozzá jött a csembaló is. Most mindkét hangszert egyformán míveli. Kiegészítik egymást.

Sokat énekeltek együtt, anno volt egy kis családi-baráti kórusuk, az Alföldy-Boruss testvérek hatan és a Hajdú testvérek heten, amit István bátyjuk vezetett . Csodálatos volt együtt énekelniük. Az éneklés mindig fontos volt a hangszer mellett. Van egy templomi kórusa, ami nagy-nagy örömet ad. Koncerteket is szervez, a Kelenföldi református templomban orgonista, ahol egy sorozatot indítottak, Kelenföldi Barokk Esték címmel, amit 5. éve szervez és vezet.

Comments are closed.