Forrás: MNO

Franciaország: figyelik az imámok tanításait

„Segítik a muzulmánok integrációját a nemzeti közösségbe”

2004. szeptember 10. 11:58

Hegyesi Gabriella

Megbeszélést tartottak a franciaországi muzulmán és zsidó szervezetek képviselői, akik már nem az első alkalommal találkoztak, hiszen 2003 januárjától az informális kapcsolattartás folyamatos a két szervezet között – olvasható a a Le Monde-ban.

Csütörtökön találkoztak a franciaországi muzulmán és zsidó szervezetek képviselői. Őszinte párbeszéd kezdődik? – a Le Monde a CRIF (Franciaországi zsidó intézmények képviselőtanácsa) és az UOIF (Franciaországi iszlamista szervezetek uniója) megbeszéléséről ír.

Nem ez az első alkalom, hogy a CFCM (Muzulmán hit francia tanácsa) keményvonalas szárnyának tartott, gyakran fundamentalistának bélyegzett muzulmán szövetség tárgyal a CRIF-fel: a – még titkos – kapcsolatfelvételre 2003 januárjában került sor a belügyminiszter irodájában, az informális kapcsolattartás pedig az azóta eltelt időben is folyamatos volt a két szervezet között.

A csütörtöki találkozóra még júniusban hívta meg a CRIF elnöke, Roger Cukierman Fouad Alaoui-t, az UOIF főtitkárát, aki egyébként a CFCM delegációjának tagjaként az augusztus végén túszul ejtett francia újságírók szabadon engedését követelte Bagdadban. Fouad Alaoui, akit tegnapi érkezésekor a Zsidó védelmi liga hívei „Terrorista, a Hamász támogatója!” kiáltásokkal fogadtak, „őszinte és derűs párbeszédként” értékelte a másfél órás tanácskozást. Bernard Kanovitch, a CRIF iszlám kapcsolatokért felelős bizottságának elnöke szerint komoly munkába fogtak, amelynek egyik célja, hogy „segítse a muzulmánok integrációját a nemzeti közösségbe”, a problémák tárgyalásakor pedig az UOIF „komoly érettségről tett tanúbizonyságot”.

„Többek között arra kértük őket, hogy felügyeljék az imámok tanításait a mecsetekben, erre ők kötelezettséget vállaltak” – fűzte hozzá Bernard Kanovitch. Az UOIF főtitkára kifejtette: „A franciaországi zsidó és muzulmán közösségnek egyaránt részt kell vennie a francia társadalom fejlődésében”, a társadalmi béke megteremtésében. A főtitkár kategorikusan elítélte az antiszemita tetteket, és arra kérte a CRIF képviselőit, hogy ne tartsák azokat automatikusan muzulmán eredetűeknek – írja a Le Monde.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.