Forrás: MNO

A beszláni terroristák mint felkelők

Az észak-amerikai lapok szemléje

2004. szeptember 10. 12:39

Simon Zoltán

A Bush-kampány mindent elkövet a demokratákat támogató amerikai zsidó szavazók megnyerésére, ugyanakkor egy közvélemény-kutatás szerint az izraeliek abszolút módon Busht támogatják – A beszláni terroristákat a média gyakran hívta mindennek – támadóknak, fogvatartóknak, aktivistáknak – csak épp terroristáknak nem.

The New Republic

Ugyan az amerikai zsidók hírhedt módon a demokratákat támogatják a politikában, a Bush-kampány mindent elkövet a zsidó szavazók megnyerésére, mégha ez lényegében csak az ortodox zsidókat jelenti is – írja a liberális New Republic magazin. A cikk ugyancsak rámutat arra, hogy a Tel Aviv-i Egyetem által augusztusban végzett közvéleménykutatás szerint az izraeliek viszont abszolút módon Busht támogatják John Kerry demokrata elnökjelölttel szemben 49-18 százalékos arányban. Egy republikánus csoport már meg is kezdte a Bush-párti, de jelenleg nem az Egyesül Államokban élő amerikai zsidók felkutatását és regisztálását. A regisztrálás azért kulcsfontosságú, mert Amerikában szavazni csak regisztráció után lehet, ami – a magyar rendszerrel ellentétben – nem automatikusan történik, hanem a szavazóknak kell gondoskodniuk róla.

New York Sun

Daniel Pipes, a Middle East Forum (Közel-Kelet Fórum) igazgatója és a Harvard ex-professzora azt kifogásolja a New York Sun-ban, hogy a beszlani terroristákat a média jelentős része gyakran hívta sok mindennek, csak épp terroristáknak nem. Íme a Pipes által közölt lista egy része:

* Attackers (Támadók) – Economist.

* Captors (Fogvatartók) – Associated Press.

* Commandos (Kommandósok) – Agence France-Presse

* Extremists (Szélsőségesek) – United Press International.

* Gunmen (Fegyveresek) – Reuters.

* Insurgents (Felkelők) – New York Times szalagcím

* Militants (Militánsok) – Chicago Tribune.

* Radicals (Radikálisok) – BBC.

És Pipes kedvence:

* Activists (Aktivisták) – Pakistan Times.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.