Forrás: Origo

Vádemelés a roma kárpótlási csalás ügyében

2004. szeptember 9., csütörtök, 14:26

Vádemelési javaslattal zárult a sárvári rendőrség nyomozása a roma kárpótlással kapcsolatos csalási ügyekben. A gyanú szerint többen vállalták, hogy a második világháború idején elhurcolt romák nevében kárpótlási kérelmet adnak be, majd a pénzt kicsalták a kárpótoltaktól.

Vádemelési javaslattal zárult csütörtökön az a közel egy éve tartó rendőrségi nyomozás, melyet a roma kárpótlási ügyekben folytatott a Sárvári Városi Rendőrkapitányság. „Összesen huszonegy embert gyanúsítunk csalással vagy annak kísérletével, valamint közokirat- és magánokirat-hamisítással” – közölte Szalai Ferenc százados, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Elmondta: az ügy négy fő gyanúsítottja, három sárvári és egy zalaegerszegi lakos a második világháború idején Ausztria területére kényszermunkára elhurcolt romák kárpótlási ügyének intézését felvállalta, majd a kárpótoltakat megtévesztve a kárpótlás teljes összegét, vagy annak egy jelentős részét, kicsalták tőlük.

A gyanú szerint a kárpótlási összegek megszerzése érdekében rábeszéléssel, félrevezetéssel olyanokat is felterjesztettek kárpótlásra, akik erre nem voltak jogosultak; de olyanok is voltak a jogosulatlan kárpótlási kérelmeket aláírók között, akik tudtak a bűncselekményről és részt vettek a csalásban. A kérelmeket valótlan nyilatkozatok alapján közjegyzői okiratba foglalták, és ezeket az okmányokat terjesztették fel a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül az Osztrák Megbékélési Alaphoz, amely ezt követően két alkalommal összesen közel tízezer eurót fizetett ki jogtalanul.

Szalai Ferenc elmondta azt is: a félrevezetettek minden esetben idős emberek voltak, akiktől az elkövetők személyazonossági igazolványaikat és nyilatkozataikat azzal a „mesével” csalták ki, hogy ők egy idős emberekről gondoskodó szervezet munkatársai, akik segélyeket intéznek számukra. „Az eljárás során több millió forint jogtalan felvételétre derült fény, és 11 esetben sikerült a hatóságoknak további kifizetéseket megakadályozni” – mondta el a százados. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

(MTI)

Comments are closed.