Forrás: Magyar Rádió

Bene László lesz az új országos rendőrfőkapitány

2004. szeptember 9., csütörtök 17:31

1399 olvasás

Az új országos rendőrfőkapitány Bene László, a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának jelenlegi vezetője lesz – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A koalíciós pártok miniszterelnök-jelöltje a belügyminiszterrel és a parlament illetékes bizottságának elnökével egyeztetve döntött és az új főkapitány jövő csütörtökön lép hivatalba.

Szeptember 16-ától dr. Bene László, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának jelenlegi vezetője lesz az új országos rendőrfőkapitány – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A koalíciós pártok miniszterelnök-jelöltje első személyi döntését hozta meg ezzel, mivel a mostani főkapitány Salgó László megbízatása lemondása miatt már csak a jövő hét közepéig tart. Gyurcsány Ferenc közölte: a belügyminiszterrel, és a parlament illetékes bizottságának elnökével egyeztetve hozta meg döntését, és megfogalmazta elvárásait is.

– Jól szervezett, erős, a feladatait magas szinten ellátni képes büszke rendőrséget szeretnénk – mondta Gyurcsány Ferenc. Olyan rendőrséget, amely szolgálja a társadalmat, amely kitüntetett szerepet játszik a közrend, és a közbiztonság megőrzésében, fenntartásában, és olyat, amely részese és egyben lojális közreműködő partnere a közhatalomnak, és a közhatalom gyakorlásának.

A miniszterelnök-jelölt a bejelentésével egyidejűleg megkövette Gergényi Pétert, akit korábban még Medgyessy Péter kívánt kinevezni az országos rendőr-főkapitányi posztra.

– A tábornok úr vezetői tevékenységét és rendőri munkáját nagyra értékelem. Képességét, tehetségét, végzettségét olyannak látom, amely alkalmassá teszi őt főkapitányi teendője ellátására, és alkalmassá tették őt arra, hogy jelöljék országos főkapitánynak. Határozottan az a véleményem, hogy jelölését követő vita a főkapitány úr tevékenységéhez, személyéhez méltatlan volt.

Bene László, aki 2002-ig Vas megye főkapitánya volt, egyelőre elhárította a terveivel kapcsolatos kérdéseket.

– Engedjék meg nekem, hogy a szokásos folyamat hadd menjen végig, rendészeti bizottsági meghallgatás, kinevezés, azt követően állok rendelkezésükre minden ilyen kérdésben – kérte Bene László.

A rendőrség a jövőben az önkényuralmi jelképek módosított változata ellen is fellép

A rendőrség érzi a határozott társadalmi ellenérzést, amelyet a szélsőséges neonáci szervezetek váltanak ki, mondta az országos rendőrfőkapitány.

A rendőrség nem bújik többé a jogszabályok hézagai mögé, hanem a törvényes lehetőségek határáig szigorúan fellép minden bűnös magatartás ellen – ismertette szervezete álláspontját Salgó László, országos főkapitány, a Horthy kormányzó elleni nyilaskeresztes puccs, és hatalomátvétel 60. évfordulójára tervezett hungarista tüntetésről.

Ha, és amennyiben a gyülekezési törvény nem biztosítja valamilyen szélsőséges megmozdulás betiltását, ugyanennek a törvénynek a 3. szakasza szerint fognak eljárni. Ez kimondja: a gyülekezés nem valósíthat meg bűncselekményt és nem hívhat fel arra, nem sérthet nemzeteket és nemzetiségeket.

A magyar rendőrség feladata a jogkövetés, a törvény szerint a tiltott önkényuralmi jelképek használata is bűncselekmény. Ha ezeket némi változtatással használják, mint a közelmúltban történt, a bűncselekmény gyanúja miatt tesznek feljelentést. Ha a tüntetésen önkényuralmi jelképek lesznek, vagy bűncselekménynek minősülő magatartást tapasztalnak, a rendőrség szigorúan fellép a résztvevőkkel szemben, ami az igazoltatástól a személyi szabadság korlátozásáig terjedhet szükség szerint, hogy megakadályozzák a törvényben meghatározott tiltott cselekményeket. Salgó László kérdésre válaszolva elmondta: ezzel a felfogással az ügyészség is egyetért.

Nincs egyezség a Terror Házánál tervezett tüntetésről

– A parlamenti pártok mellett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is tiltakozik a Magyar Jövő Csoport október 15-re tervezett demonstrációja ellen. A nyíltan Szálasi-barát hungarista szervezet a nyilas hatalomátvétel évfordulójára emlékezne a Terror Háza előtt. Ugyanerre a helyszínre, és ugyanerre az időpontra jelentett be tüntetést az Új Generáció. Az SZDSZ ifjúsági szervezete tavaly is az Andrássy úton emlékezett a nyilas terror áldozataira. A rendőrség a hét elején külön-külön egyeztetett a két szervezettel, de még nem döntött az ügyben. A csütörtöki találkozó is sikertelenül zárult.

– A reggel nyolc órára kitűzött egyeztető tárgyaláson nem jelent meg a Magyar Jövő Csoport, mondta el Szabóné Csontos Stefánia, a BRFK kommunikációs osztályának helyettes vezetője, aki közölte azt is, hogy a rendőrség egy későbbi időpontban ismételten tart egyeztető tárgyalást a szervezetek képviselői között.

– Jelezte valamilyen módon a Magyar Jövő Csoport, hogy mi miatt marad távol?

– Késve érkeztek.

– Idő közben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is jelezte, hogy abban az esetben, ha a Magyar Jövő Csoport megtarthatja a demonstrációt, akkor ellentüntetést szervez.

– Az újsághíreket mi is olvastuk.

– Ebben az esetben a rendőrség mérlegel-e valamit?

– Ha bejelentést tesz a MAZSIHISZ képviselője arra a helyszínre, és arra az időpontra a rendőrségnél a demonstráció megtartására vonatkozóan, akkor azt a bejelentést természetesen megvizsgáljuk. Amennyiben a törvényi feltételeknek megfelel, tudomásul vesszük, és egyeztető tárgyalást tartunk az érintett felek között.

– Mit mérlegel most a rendőrség? Ha két szervezet nem tud megegyezni, akkor milyen álláspontot képvisel majd a BRFK?

– Nekünk az a legfontosabb feladatunk, hogy a törvényes rendet és a közbiztonságot fenntartsuk a demonstráció helyszínén, mindenki élhessen a törvény adta jogával. Megteremtjük azokat a technikai feltételeket, amelyek a rendezvények zavartalan lebonyolításához szükségesek.

– Ez azt jelenti tehát, hogy akár kordonnal elválasztva a két csoport egyszerre, egy időben is megtarthatja a demonstrációt?

– Akár igen. A konkrét technikai részletek kidolgozása majd csak az egyeztető tárgyalás megtartását követően kerül sorra.

– Több esetben elutasított már a rendőrség olyan kérelmet, amelyet hasonló módon szerveztek volna meg, a Tibet Szabadságáért Szervezet, az iraki békéért, vagy a Medgyessy Péter házánál tüntetést szervezők.

– A rendőrség nem engedélyezi az egyes rendezvények megtartását, hanem amennyiben a törvény biztosította és meghatározta feltételeknek megfelel egy bejelentés, akkor azt tudomásul veszi. Amennyiben a törvényben szabályozott tiltó okok bármelyike fennáll, abban az esetben megtiltja a rendezvény megtartását.

– A hungarista tüntetés téma volt a Nemzetbiztonsági Kabinet szerdai ülésén is. A testület egységesen úgy foglalt állást, hogy minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni a szélsőséges erők, így a Magyar Jövő Csoport fellépését is, amely sérti a lakosság jó érzését, és kárt okoz Magyarország nemzetközi megítélésének.

Bánkúti Gábor, Kádár Dóra, Lendvai Béla

Comments are closed.