Forrás: Magyar Rádió

Rabin gyilkosa megnősült, azaz távházasságot kötött Larisszával

2004. szeptember 6., 21.05

2004. szeptember 9., csütörtök 10:55

Jigál Ámir megfricskázta a börtönhatóságokat, s közölte, hogy megnősült. A zsidó törvény szerint lehetséges ún. távházasságot kötni, ha a vőlegény megbíz valakit, hogy az szentelje meg a menyasszonyt, a vőlegény távollétében.

Jigál Ámir (Rabin miniszterelnök gyilkosa) már évek óta tölti életfogytoglani börtönbüntetését, így nincs reménye arra, hogy szabaduljon.

Nemrég közölte, hogy nősülni akar. Mewnyasszonyjelöltje is akadt egy Larissza Trimbobler nevű orosz bevándorolt személyében, aki e célból el is vált férjétől, két gyermekének apjától. Larissza egyetemi tanár, filozófiát tanít a jeruzsálemi egyetemen és sokan nem tudják felfogni, „hogyan képes egy gyilkos felesége lenni”.

Jigál Ámir megfricskázta a börtönhatóságokat, s közölte, hogy megnősült. A meglepett fegyőrök azzal érveltek, hogy ez lehetetlen, hiszen Ámir és menyasszonya nem találkozhatnak fegyőr jelenléte nélkül, rabbi nem látogatta a vőlegényt.

Ám a zsidó törvény szerint lehetséges ún. távházasságot kötni, ha a vőlegény megbíz valakit, hogy az szentelje meg a menyasszonyt a vőlegény távollétében. Ezt azzal a feltételllel teheti, ha átad a megbízottnak egy gyűrűt, ami a vőlegény tulajdona, és amit a küldött a mennyaszony ujjára húz és elmondja a szokott hagyományos formulát: „Ezzel a gyűrűvel vagy megszentelve nekem, Mózes és Izrael törvényei szerint”

Jelen esetben a küldött Ámir édesapja volt, aki egyik látogatásakor becsempészett egy aranygyűrűt és azt fiának adta ajándékba. Ezzel a gyűrű Ámir tulajdonába ment át, azt apjának adta vissza azzal a a szóbeli megbízással, hogy szentelje meg neki Larisszát. Ez meg is történt. A család szerint két országos hírű nagy rabbi beleegyezését adta a törvény ilyetén való alkalamazásához.

Most az „ifjú pár” várja, hogy az izraeli legfelső bíróság döntsön.

Naftali Kraus-Harsányi ildikó

Comments are closed.