Forrás: Magyar Rádió

Gyászmenet a lodzi gettónál

2004. szeptember 7., 21.05-21.35

2004. szeptember 7., kedd 11:08

A gyásszertartáson Marek Belka miniszterelnök azt mondta, hogy „mi most hidat építünk, az emlékezés és a tisztesség hídját, a lodzi zsidók felé, akik 150 éven át építették a lengyel „ígéret földjét” (ez volt Lodz neve fejlett textilipara miatt, melyet a zsidók virágoztattak föl.)

kep=3 j]A múlt héten emlékezett meg Lodz, a nagy lengyel város az utolsó transzport zsidó elindításáról Auswitzba – 60 évvel ezelőtt. A gyászmenetben 5000 ember vett részt, köztük 400 volt lodzi illetékességű zsidó – a gettó életben maradt lakosai közül. Ezzel egyidejűleg gyászimát tartottak a lodzi zsinagógában és egy keresztény templomban a gettó sok tízezer áldozatának emlékére.

Lodznak a háború előtt 220 ezer zsidó lakosa volt, 12 ezren maradtak életben, az után, hogy a németek az utolsó traszportot Auswitzba szállították, mindössze néhány hónappal azelőtt, hogy a szovjet hadsereg felszabadította a várost. A lodzi gettó lakosai között volt Franz Kaffka két nővére, akik a Chlemnói koncentrációs táborban lelték halálukat.

A gyásszertartáson részt vett Marek Belka, a lengyel miniszterelnök is, aki azt mondta, hogy „mi most hidat építünk, az emlékezés és tisztesség hídját, a lodzi zsidók felé, akik 150 éven át építették a lengyel „ígéret földjét”

Naftali Kraus – Harsányi ildikó

Comments are closed.