Forrás: Magyar Rádió

2004. szeptember 7., 21.05

„Szent kötelesség” Bushra szavazni Izraelben

2004. szeptember 7., kedd 8:56

Neves rabbik felhívása az Izraelben élő amerikaiakhoz: szavazzatok Bushra! Felhívásuk két izraeli vallásos napilapban és több hetilapban jelent meg és a szöveg „szent kötelességnek” definiálja a szavazást Bush javára.

Most, hogy az amerikai elnökválasztási kampány a döntő fázisába érkezett, és a felmérések egymásnak ellentmondó eredményeket mutatnak – Bush elnök hívei minden egyes szavazatot fontosnak tartanak. Ez a háttere annak a precedens nélküli felhívásnak, amit neves ortodox rabbik intéztek az Izraelben lakó és választójoggal bíró amerikai polgárokhoz:szavazzatok testületileg Bushra, egy második terminusra, mivel a „dabelju” (W. – így becézik Bush hívei és ellenfelei egyaránt) „jó zsidónak”.

A nagy ortodox rabbik között találjuk több jesiva (felsőfokú vallási tanház) vezetőit, mint Kaminetzki és Scheinberg rabbikat, valamint a bostoni csodarabbit, Lévi Jichák Horovitzot, akinek Izraelben sok híve él. Felhívásuk két izraeli vallásos napilapban és több hetilapban jelent meg és a szöveg „szent kötelességnek” definiálja a szavazást Bush javára.

Miért éppen Bush, amikor az amerikai zsidók nagy többsége hagyományosan a demokrata pártra szavaz, közel 100 éve?

Ennek több oka van. Elsősorban a Bush rezsim masszív támogatást nyújt Izraelnek, valamint az USA vezette globális harc a nemzetközi terror ellen – aminek Izrael egyik áldozata. Ezen felül azonban van egy elvi ok is: a republikánusok felismerték, hogy állásfoglalásuk vallási ügyekben, a művi vetélés ellen, az egyneműek „házassága” ellen, valamint az állami támogatás ügyében a vallásos iskoláknak – az ortodox zsidók hozzáállása közelebb áll a konzervatyv republikánushoz, mint a liberális demokratákhoz.

Naftali Kraus-Harsányi Ildikó

Comments are closed.