Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

A Mazsihisz a hungaristák korlátozását sürgeti

Szálasista megmozdulás: a zsidó szervezet betiltást kér és ellentüntetést tervez október 15-re

2004. szeptember 7. (2. oldal)

Joó István

Azért fordultunk az igazságügy-miniszterhez a neonáci, hungarista szerveződések felülvizsgálatának és megmozdulásai betiltásának a kérelmével, mert meggyőződésünk, hogy sohasem a megkésett intézkedések hoznak megfelelő eredményt – közölte lapunkkal Egri Oszkár, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének jogi képviselője a Magyar Jövő Csoport október 15-re tervezett szálasista megemlékezése kapcsán.

Hűség napja címmel a Magyar Jövő Csoport a Terror Háza – a hungarista mozgalom egykori székháza – előtt kívánja megünnepelni a nyilasuralom 60. évfordulóját. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogra hivatkozva nem akadályozza meg a rendezvényt, mint ahogyan az SZDSZ ifjúsági szervezetének az azonos időpontra és helyszínre szervezett megmozdulását sem, melynek célja a nyilasterror áldozataira való emlékezés.

– Nem a küszöbön álló konkrét esemény, néhány száz neonáci személy tüntetése jelent veszélyt, hanem a jelenség, amelynek a magyar társadalomban nincs helye – magyarázta a Mazsihisz jogi képviselője. Egri Oszkár hangsúlyozta: nem a zsidóság az igazi célpont, ez a provokáció a hatalom tehetetlenségét méri fel, hiszen a neonáci csoportocskák az ilyen erőpróbákkal bemérik, meddig mehetnek el – és aztán igyekeznek is mind továbbmenni a holokauszttagadás, faji kirekesztés propagálása terén. Egri szerint az Alkotmánybíróság által megsemmisített „gyűlöletbeszéd-törvény” – amelynek újragondolása fél éve késik – kellően gátolhatta volna a szükségtelen jelenséget.

A Mazsihisz azt várja az igazságügyi tárcától, hogy vizsgálják meg az újfasiszta szerveződések működésének jogszerűségét, s azonnali törvényességi eljárás tisztázza, megengedhető-e, hogy bizonyos szervezetek kirekesztő kitételekkel tűzdeljék meg alapszabályukat. A Mazsihisz fontolgatja, hogy ellendemonstrációt kezdeményez a Magyar Jövő Csoport akciójával szemben. Ez már csak azért sem volna közös az SZDSZ-es Új Generáció megemlékezésével, mert a Mazsihisz a pártszínezetnek még a puszta látszatát is kerülni kívánja.

Ősszel Vér és becsület-per. A Fővárosi Bíróságon október 13-án folytatódik a Vér és Becsület Kulturális Egyesület elleni polgári eljárás, amelyet a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezésére a Fővárosi Főügyészség indított a szervezet megszűnésének megállapítását, valamint feloszlatását kérve. Állítólag a Vér és Becsület szervezte 2002 decemberében a nemzetközi neonáci ifjúsági találkozót Sződligeten.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.