Forrás: Magyar Rádió

Emléktábla és utca Boschán Gyula tiszteletére

2004. szeptember 3., péntek 10:06

Emléktáblát avattak csütörtökön Boschán Gyula tiszteletére Zalaegerszegen, az Eötvös és a Tompa utca közötti átjáróban. A korában nagy megbecsültségnek örvendő ügyvéd többek között a helyi zsidó hitközség örökös díszelnöke volt.

Boschán Gyula 1847-ben született Zalaegerszegen, és meglehetősen kalandos – Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Sopronban, a fővárosban, majd Párizsban – folytatott előtanulmányai után, 1870-ben szerzett jogi diplomát. Hatévi ügyvédbojtárkodás után 1876-ban tett ügyvédi vizsgát – két év múlva pedig már a zalaegerszegi ügyvédi kamara tagja, 1898-tól titkára. 1928-ban a testület örökös díszelnökévé választják.

Páratlan aktivitását és munkabírását jelzi, hogy kereken 50 évig volt városi képviselő, és részt vett számos – ahogyan ma mondanánk: civil – szervezet, például a vöröskereszt, a városszépítő egylet, a takarékpénztár tevékenységében.

A helyi zsidó hitközség irányítójaként – később díszelnökeként – döntő szerepe volt abban, hogy több évi erőfeszítés után 1904-re megépülhetett a zsinagóga. Boschán Gyula arról is nevezetes, hogy mindmáig ő a leghosszabb ideig praktizáló magyar ügyvéd; 1944 július 5-én, 97 éves korában deportálták – ami végül a halálát jelentette.

Az emléktábla több évtizedes elfeledettség után jelent tisztelgést Zalaegerszeg és a zsidó közösség kiemelkedő közéleti személyisége előtt.

Halassy Gábor

Comments are closed.