Forrás: MNO

Zsidó munkatárs követte el az antiszemita támadást

Fordulat a francia gyújtogatási ügyben

2004. szeptember 1. 13:05

Letartóztatott a párizsi rendőrség egy zsidó származású férfit egy zsidó közösségi központban történt tűzesettel kapcsolatban – adta hírül a BBC. A letartóztatott férfi a közösségi létesítmény alkalmazottja, akire állása elvesztése várt. Ez nem az első antiszemitának feltüntetett eset Franciaországban.

Rendőrségi források szerint az ötvenéves férfi többször őrként dolgozott a központban, de most a vezetés ki akarta rúgni. A férfi állítólag többé-kevésbé hajléktalan és mentálisan instabil. A rendőrség bejelentette, hogy az esetet már nem kezeli antiszemita akcióként.

A rendőrség korábban antiszemita támadásnak vélte az egy hete történt gyújtogatást, mivel a tettes horogkeresztet és antiszemita jelszavakat festett a falakra tette elkövetése előtt. A történtek hatására akkor a francia hatóságok ismételten az antiszemitizmus és rasszizmus ellen fellépésre tettek ígéretet. A francia politikusok is erőteljes hangú beszédekben ítélték el az antiszemitizmust a tűzeset után. Az épület romjainál látogatást tett a franciaországi körúton lévő izraeli külügyminiszter is.

2004 első hét hónapjában több mint kétszeresére emelkedett az antiszemita támadások száma az előző év hasonló időszakához képest Franciaországban, ahol Európa legnagyobb zsidó és muzulmán közössége él.

Júliusban egy francia asszony állította hamisan, hogy antiszemita támadásnak esett áldozatul. Elmondása szerint arab és afrikai férfiak támadták meg, mert zsidónak nézték. Az eset országos felháborodást keltett. A 23 éves nő a hatóságok félrevezetéséért később négy hónapos felfüggesztett büntetést kapott.

Mint ismert, Ariel Sharon izraeli kormányfő nemrégiben felszólította a franciaországi zsidó közösséget, hogy a növekvő antiszemitizmus elől vándoroljanak Izraelbe.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.