Forrás: MNO

Izrael újabb gyilkos akciókra készül

Területeket hasítanának ki a palesztinok lakta Ciszjordániából

2004. szeptember 1. 13:16

MNO-összeállítás

Izrael kijelentette: felújítja a Hamász-vezetők meggyilkolását célzó akcióit és tovább építi a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó falat, amelynek létrehozását egyértelműen ellenzi a nemzetközi közvélemény.

Tel-Aviv deklarált bosszújára azután került sor, hogy Beer-Seva izraeli városban kedden 16-an haltak meg egy palesztin öngyilkos merényletben, amelynek során buszokat robbantottak fel terroristák. Izraeli források Szíriát vádolják a merényletre való felbujtással. Az izraeli légierő a merényletet követően csapást mért egy palesztin kiképzőtáborra Szíria mélyén.

Az AFP szerint a hadsereg már le is rombolta Hebronban az egyik Hamász-fegyveres lakóházát, s felkészültek a másik merénylő házának felrobbantására is. Az Info Rádió hozzáteszi: a keddi buszrobbantások elkövetését a Hamász vállalta magára, hangsúlyozva: a kettős merényletet megtorlásul szánták amiatt, hogy Izrael idén tavasszal végzett a szervezet szellemi vezetőjével, Ahmed Jaszin sejkkel és az annak utódjául választott Abdel-Aziz Rantiszivel.

Palesztin részről emlékeztetnek: a merénylettel két vezetőjük korábbi meggyilkolása miatt álltak bosszút. Izrael viszont bejelentette, hogy tovább építi a Ciszjordániától elválasztó „biztonsági” falat, amelynek építését elítélte a hágai Nemzetközi Bíróság, követelve annak lebontását – írja az AP. Palesztin részről többek közt arra is figyelmeztetnek, hogy a fal tervezett útvonala mélyen belóg Ciszjordánia területére, kijelölve a zsidó állam tervezett új határait. (Az ENSZ a II. világháború után elfogadta egy zsidó és egy palesztin állam létrehozását Palesztina területén. Ezt a határozatot az arab államok nem fogadták el, ezért csak a zsidó állam jött létre. Izrael az 1967-es háborúban szállta meg a palesztinok lakta Ciszjordániát. A nemzetközi közösség megkülönbözteti Izraelen belül a zsidóknak ítélt és a palesztinok lakta területeket.)

Jasszer Arafat palesztin elnök elítélte a merényletet, ám hozzátette: Izrael ürügyet keres a fal továbbépítésére. A rendőrség magas szintű készültséget léptetett életbe a bombamerényletek miatt, amelyek gyakorisága általában magasabb az új tanév elején.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.