Forrás: Magyar Rádió

Izrael folytatja a támadásokat a Hamasz vezetői ellen

2004. szeptember 1., szerda 8:14

154 olvasás

Izrael folytatja a támadásokat a Hamasz vezetői ellen – jelentették be azt követően, hogy kedden 16 utas halt meg, amikor a palesztin szervezet emberei felrobbantottak két buszt Beer Sevában. A térségben kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok.

A keddi Beer Sevai merényletet egy hebroni Hamász csoport szervezte bosszúból két vezetőjük megöléséért, Ahmed Jaszin sejkért és Abdel Aziz Rantisziért. A Hamász röplapján az is szerepel, hogy az akció ajándék az izraeli börtönök palesztin biztonsági foglyai számára. Néhány órával a merénylet után az izraeli hadsereg kijárási tilalmat rendelt el, lezárta Hebront, és házkutatást tartottak, majd több rokont őrizetbe vettek a két öngyilkos terrorista házában. Éjszaka buldózerekkel az egyik épületet lerombolták.

A 16 halálos áldozatot követelő akció után Izrael Szíriát azzal vádolta, hogy pénzekkel és szervezési segítséggel a Hamászt támogatja. Közben azonosították a Beer Sevai áldozatok egy részét, és kiderült, hogy egy 3 éves kisfiú is meghalt az egyik autóbuszon. A palesztin hatóságok kijelentették, hogy elítélnek minden támadást, ami civil lakosságot, akár izraelieket, akár palesztinokat vesz célba. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is megbélyegezte a terrorakciót.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.