Forrás: Magyar Rádió

Tekervényes kémügy

2004. augusztus 31., kedd 8:06

373 olvasás

Izraelben nemes egyszerűséggel idiótának, az Egyesült Államokban pedig gyanúsítottnak tartják a Pentagon alkalmazottját, akit – mint korábban arról beszámoltunk – kémkedéssel vádolnak.

Az amerikai védelmi minisztérium két magas rangú tisztségviselőjét hétfőn az FBI hivatalosan is tájékoztatta arról, hogy egyik munkatársukat azzal gyanúsítják, hogy Iránról szóló szigorúan titkos adatokat, iratokat adott át az izraeli kormányzatnak. Magyarán, kémkedett a zsidó állam javára.

Paul Wolfowitz védelmi miniszter-helyettes és Douglas Faith államtitkár kapott részletes és hivatalos tájékoztatást a kémügyről, ami a kommentárok szerint azt jelentheti, hogy a nyomozás lezárulóban van. Az FBI panaszkodott, hogy a hét végén kiszivárogtatott hírek miatt kénytelenek voltak felgyorsítani a munkájukat, ráadásul – állítják – ez figyelmeztethetett esetleg más, a kémkedésben érintett személyeket is a Pentagonon belül.

Mindenesetre a kémkedés központi figurája egyelőre változatlanul csak Larry Franklin, aki Douglas Faith irodájában a közel-keleti ügyek elemzőjeként dolgozott. A nyomozás most azt próbálja kideríteni, vajon Franklin elemző szigorúan titkos dokumentumokat adott-e át az IPAC-nak, azaz az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottságának, és aztán az IPAC továbbadta-e ezeket a zsidó államnak.

Az IPAC egy rendkívül befolyásosnak tartott zsidó lobbi-szervezet, amelynek az Egyesült Államok 50 államában 65 ezer tagja van, és fontos szerepet tulajdonítanak neki az Izraelnek nyújtott évi 3 milliárd dolláros amerikai segély megszerzésében is. Az FBI közlése szerint a gyanúsított Franklin teljes mértékben együttműködik velük, csakúgy, mint az IPAC. A Washington izraeli nagykövetség mindmostanáig tagadta, hogy köze lenne a kémügyhöz, vagy tudott volna róla. Ám a Fox televízió hírei szerint izraeli tisztségviselők megerősítették, hogy a washingtoni nagykövetség egyik diplomatája bizony, találkozott Larry Franklinnel.

Közben a Washington Post is utánajárt az egész kémügynek, és kiderítette, hogy Douglas Faith, maga az államtitkár is rendkívül ellentmondásos figurája az amerikai-izraeli kapcsolatoknak. Tulajdonképpen már a „90-es évek eleje óta, amikor tagja volt, részese volt egy olyan tanulmánycsoportnak, amelyik az amerikai konzervatívok oldalán dolgozott kormányzaton kívül, és azt sürgette Izrael akkori miniszterelnökénél, Benjamin Netanjahunál, hogy rúgja fel az oslói béke-megállapodást, és Izrael ne egyezzen bele abba, hogy a béketerv értelmében adjon vissza földet a palesztinoknak a békéért cserében. Ráadásul a demokraták az utóbbi időkben erőteljesen támadták Faith-t azért, mert állítólag az ő lelkét és az ő munkáját terheli az, hogy az iraki háborúról hamis adatokat adtak át a Fehér Háznak azzal a céllal, hogy sürgessék és kirobbantsák az Irak elleni háborút, amely a Washington Post szerint Izrael érdekét szolgálta volna.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.