Forrás: MNO

Pentagon: az izraeliek már a spájzban vannak

Tel-Aviv sokat akar tudni és mindent cáfol

2004. augusztus 30. 13:01

MNO-összefoglaló

Teher Rumsfelden az állítólagos izraeli kémkedés – hétfőn ezzel a címmel számolt be az amerikai hírügynökség, az AP a múlt pénteken kirobbant hírszerzési botrányról.

Fehér házi források megerősítették: az izraeli hírszerzés a Pentagon legfelső szintjéig hatolt. A szálak Lawrence A. Franklinhez, a minisztérium egyik tisztviselőjéhez vezetnek.

Mint arról a hétvégén több amerikai orgánum beszámolt: az FBI információi szerint izraeli ügynökök főleg Iránnal kapcsolatos adatokat szereztek meg az amerikai hadvezetéstől. Donald Rumsfeld nem kommentálta a hírszerző ügynökség jelentését, melyből többek közt kiderül: az FBI több mint egy éve bogozta a szövevényes ügy hátterét.

A szálak Lawrence A. Franklinhez, a védelmi minisztérium iráni elemzőjéhez vezettek, aki Douglas J. Feith vezetése alatt dolgozott a Pentagonban. Feithet a demokraták azzal vádolták, hogy segített manipulálni az Irakról rendelkezésre álló adatokat a háború megindításának érdekében. A hírszerzés ekkor olyan értesüléseket közölt Bagdadról, így tömegpusztító fegyverek előállítását, amelyek később nem bizonyultak igaznak.

A New York Times internetes kiadása hétfőn közölte: Franklin (tudtán kívül) együttműködött a szövetségi ügynökökkel és kész lett volna számukra találkát összehozni az izraeli felsőbb vezetéssel is. Franklint az ügy kirobbanása óta nem lehet elérni – teszi hozzá az AP. A Haaretz című izraeli lap értesülései szerint rövidesen sor kerülhet Franklin letartóztatására.

James Schlesinger, a Nixon-kotrmány védelmi minisztere burkoltan Rumsfeld lemondását sürgette, kijelentetve: a kémügy ajándék Amerika minden ellensége számára.

A tisztviselő állítólag Iránnal kapcsolatos információkat adott át az American Israel Public Affairs Committee (Amerikai Izrael Közügyek Bizottsága) nevű befolyásos lobbiszervezet két tagjának, akik állítólag továbbították azt az izraeli kormánynak. Izraelt azért érdekli minden Iránnal kapcsolatos információ, mert Irán a zsidó országot nevezte ki egyik főellenségének – írta a Washington Times.

Aharon Zeévi tábornok, az izraeli katonai hírszerzés vezetője az izraeli rádiónak hétfőn adott nyilatkozatában viszont „felelőssége teljes tudatában” kijelentette, hogy országa nem folytat kémtevékenységet az Egyesült Államokban. Zeévi az első olyan magas rangú izraeli vezető, aki személyesen és nyilvánosan cáfolta, hogy Izraelnek köze lenne az ügyhöz. Korábban csak nevük elhallgatását kérő tisztségviselők tettek közzé cáfolatot – teszi hozzá az mtv.hu.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.