Forrás: Magyar Rádió

Kém vagy nem kém Larry Franklin?

2004. augusztus 30., hétfő 16:46

244 olvasás

Óráról órára változik a megítélés, kémkedett, vagy sem egy munkatárs a Pentagonban Izrael javára. És ha igen, akkor tudott e róla.

Franklin, állítólag fontos, titkos információkat juttatott Izraelbe Amerika Iránnal kapcsolatos ügyeiről. Az FBI-ban jelenleg azt vizsgálják, hogy Izrael megpróbálta-e befolyásolni az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos döntéseit a Larry Franklin által készített beszámolókkal.

A Pentagon szerint a kémkedéssel gyanúsított alkalmazott nem volt olyan magas vezető pozícióban, hogy befolyásolhatta volna az iraki háborúval kapcsolatos döntéseket.

A kémkedéssel vádolt amerikai Pentagon-alkalmazott nem kém, hanem idióta – jelentette ki szószerint a vizsgálat egyik hivatalos résztvevője.

Elképzelhető, hogy ártatlanul cselekedett, nem szándékosan sértette meg a törvényeket. Ennek megfelelően valószínűleg nem fogják kémkedéssel vádolni a nyugdíj előtt álló Pentagon-elemzőt.

Izrael elutasítja a vádakat. A kormány képviselői az utóbbi napokban többször is kijelentették, hogy nem alkalmaznak kémeket a szövetséges Egyesült Államok területén. Pedig 1985-ben már lelepleztek egy izraeli kémet Washingtonban, majd egy amerikai bíróság életfogytiglani börtönre ítélte a haditengerészeti elhárítás dolgozóját.

Az izraeli diplomácia akkoriban elnézést kért az incidensért.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.