Forrás: Magyar Rádió

Kárpótlási csalással vádolnak polgármestereket, képviselőket

2004. augusztus 30., hétfő 18:53

299 olvasás

Már megint lelkekkel kufárkodtak azok, akiknek ügyeket kellett volna intézniük. Kárpótlási csalás gyanúja Zala megyében.

Csalással vádol polgármestereket és kisebbségi képviselőket is a roma kárpótlás ügyében a zalaegerszegi ügyészség. Várhatóan 13 embernek kell majd bíróság elé állni. Mint a Zala megyei főügyész-helyettes rádiónknak elmondta, a vádlottak az osztrák megbékélési alap és a magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány közötti megállapodásban rögzített feltételekkel éltek vissza.

Dr. Varga Katalin közölte, hogy a megállapodás szerint a második világháborúban kényszermunkára hurcolt romáknak kárpótlás jár. Jogosultságukat papírok híján tanúkkal is igazolhatták. A vád szerint ezzel éltek vissza többen. Idős, roma embereket kerestek, akik áldozatként tüntettek fel a papírokon. Bankszámlát nyittattak velük, majd amikor megérkezett a pénz, akkor azt elvették tőlük – mondta Dr. Varga Katalin, hozzátéve, hogy voltak olyanok is, akik saját magukat tüntették fel áldozatként.

– Két polgármester is szerepel az ügyben, akik ráadásul a saját jogukon is igényeltek kárpótlást – mondta Dr. Varga Katalin.

A főügyész-helyettes hozzátette, hogy a két politikus végül is nem jutott hozzá a pénzhez. A több ügyből csak két esetben sikerült a vádlottaknak felvenni a pénzt, mindkét esetben 1,7 millió forintot. A főügyész-helyettes nem árulta el az érintett polgármesterek, illetve kisebbségi vezetők nevét, de közölte, hogy előbbiek esetében már értesítették a Zala Megyei Közigazgatási Hivatalt.

Bánovics Attila

Comments are closed.