Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Izraeli kém a Pentagonban?

2004. augusztus 30. (1. oldal)

Hírösszefoglaló

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) gyanúja szerint egy izraeli kém jutott be az amerikai védelmi minisztérium legmagasabb döntéshozatali szintjére. Magas rangú izraeli tisztviselők cáfolták a vádat. Egy BBC-nek nyilatkozó jeruzsálemi tisztségviselő ostobaságnak nevezte azt, mondván, hazájának nincs szüksége Amerikában tevékenykedő kémekre. Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője is határozottan cáfolta a CBS kérdésére, hogy a hír igaz lenne. Ennek ellenére jelenleg úgy tűnik, az amerikai hatóságok akár már a héten letartóztathatják az illetőt.

Egyes értesülések szerint az FBI bizonyítékok, többek között fényképek és rögzített hangfelvételek birtokában van. A Washington Times úgy tudja, hogy a leleplezés előkészületei egy évig tartottak.

*

Pénteken az amerikai CBS televízió híradója számolt be arról, hogy az FBI teljes körű vizsgálatot folytat azzal a gyanúval, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter közeli munkatársai közül valaki Izrael számára kémkedik. Konkrét név említése nélkül amerikai hírcsatornák később hírül adták, hogy az illető szoros kapcsolatban áll Douglas Feith-szel, akit Paul Wolfowitz miniszterhelyettessel együtt a tavalyi iraki invázió fő stratégájának tartanak. Ez a személy bizalmas anyagokat juttatott el Izrael számára egyebek között az Iránról folytatott titkos fehér házi megbeszélésekről. A gyanú tehát egy olyan elismert elemzőre esett, aki a Pentagon iraki politikáját segítő munkacsoport tagja. A Washington Post szerint a leleplezett ügynök nem más, mint Larry Franklin, a Pentagon vezető elemzője, akit tegnap óta nem lehet elérni telefonon.

Az amerikai televízió szerint a kém az Amerikai-izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) nevű amerikai zsidó lobbiszervezeten keresztül juttatott el titkos dokumentumokat a közel-keleti országnak. Így ismerhetett meg például tavaly egy amerikai elnöki utasítást az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájáról akkor, amikor az még csak tervezet formájában létezett.

Kémkedésért életfogytiglan. Izrael már a Pollard-botrány után kötelezettséget vállalt arra, hogy nem kémkedik többé az Egyesült Államok területén. Jonathan Pollard, az amerikai haditengerészet elemzője, 1985-ös letartóztatásáig több alkalommal adott át Izraelnek titkos anyagokat, amelyek elsősorban az arab országokban folytatott amerikai kémtevékenységgel voltak kapcsolatosak. Bár Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök néhány éve személyesen járt közben Pollard ügyében, Bill Clinton elnök mégsem részesítette kegyelemben. (MN)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.