Forrás: Index

Izrael: Európa ne támogassa a palesztinok provokációját az ENSZ-ben

2004. augusztus 29. 19:54

[MTI]

Izrael felszólította az Európai Uniót, hogy ne társuljon a palesztin provokációkhoz az ENSZ-ben.

Szilvan Salom külügyminiszter ezzel a vasárnapi kijelentésével arra célzott, hogy az európai országok ne támogassák az Izrael által emelt biztonsági fal elleni várható határozati javaslatot a világszervezet közgyűlésében.

Salom sürgette az EU tagállamait, hogy ne támogassák a palesztinok azon törekvéseit, hogy az ENSZ-t és a világszervezetet az izraeli-palesztin konfliktus színterévé változtassák a tárgyalások helyett. Szilvan Salom nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy tárgyalásokat folytatott Marc Ottéval, az EU közel-keleti megbízottjával.

Salom néhány nappal korábban kijelentette: Izrael számára rendkívül fontos, hogy elkerülje a biztonsági fallal kapcsolatos újabb szavazást.

Az ENSZ közgyűlése július 20-án nagy többséggel nem kötelező erejű határozatot hozott, amelyben felszólította Izraelt a fal lebontására. Izrael attól tart, hogy az ősszel kezdődő újabb közgyűlési ülésszakon újabb ilyen határozatot hoznak, sőt esetleg a Biztonsági Tanács elé is viszik az ügyet, ahol viszont az Egyesült Álamoknak vétójoga van.

Comments are closed.