Forrás: Magyar Rádió

Izraelnek dolgozik egy kém a Pentagonban?

2004. augusztus 28., szombat 9:27

770 olvasás

Az új-zélandi kémbotrány után, ha lehet még kellemetlenebb helyzetbe került az izraeli diplomácia, hiszen első számú szövetségese, az Egyesült Államok kénytelen hírszerzési tevékenységgel vádolni egyik feltételezések szerinti ügynökét, aki a tűz közelében volt, és így szerepe kulcsfontosságú lehetett.

Izraelnek dolgozó kém van az amerikai védelmi minisztériumban. A Pentagon egyik magas rangú munkatársa lehet az illető – jelentették az amerikai televíziók híradói. Nevet nem mondott az információt nyilvánosságra hozó Pentagon tisztségviselő, de annyit lehet tudni, hogy a spionkodással gyanúsított illető olyan pozícióban volt, van, ahonnan befolyásolhatta a Bush-kormányzat Irakkal és Iránnal kapcsolatos politikáját is.

Hírek szerint Donald Rumsfeld védelmi minisztert azonnal tájékoztatták az ügyről és arról, hogy az igazságügyi minisztérium átfogó nyomozást folytat. A hírt először a CBS-ben Dan Rider közölte, és a CBS informátorai szerint az FBI-nak bizonyítékai is vannak a gyanúsított ellen, például fotók vagy hangszalagra rögzített lehallgatott beszélgetések. A kém állítólag bizalmas politikai dokumentumokat és elnöki direktívákat továbbított Izraelnek, mégpedig az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága nevű nagyon befolyásos amerikai zsidó szervezeten keresztül.

A zsidó államnak kémkedő Pentagon alkalmazottnak közvetlen kapcsolata van Douglas Feith államtitkárral és Paul Wolfovitz miniszterhelyettessel is. A washingtoni izraeli nagykövetség szóvivője a CNN-ben tagadta e vádakat, hamisnak nevezve őket. Megszólalt az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága is, amelyik szintén cáfolta a vádakat, és azt mondta, hogy kész együttműködni a kormányzati szervekkel. Az igazságügyi minisztérium egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.

Izrael cáfolja a kémkedést

Izrael cáfolta, hogy a Pentagon egyik elemző munkatársa Iránra vonatkozó dokumentumokat adott volna át az egyik amerikai Izrael-barát lobbiszervezetnek. Amerikai kormánykörökből kiszivárgott értesülések szerint az FBI vizsgálja az esetet.

Egy magát megnevezni nem kívánó izraeli kormányhivatalnok a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy országa már húsz éve nem folytat hírszerzési tevékenységet az Egyesült Államok területén. Akkor Jonathan Pollard-ot, az amerikai haditengerészet elemzőjét érték tetten, amint titkos dokumentumokat adott át az izraeli nagykövetség egyik munkatársának.

Járai Judit (Washington), MR

Comments are closed.