Forrás: MNO

Mégsem az iszlamisták gyújtogattak?

Francia lapszemle

2004. augusztus 25. 8:19

Hegyesi Gabriella

Párizs 300 ezer eurós többletforrást különít el a zsidó közösségi helyek biztonságának megerősítésére – A francia rendőrök szerint nem meggyőző az iszlamista szervezet „beismerő vallomása”, amelyben magukra vállalják a zsidó szociális központ felgyújtását

Le Monde

„A rasszizmus és antiszemitizmus elleni harc legyen nemzeti ügy” – idézi Franciaország főrabbiját, Joseph Sitruk-ot a Le Monde, a párizsi zsidó szociális központ hétvégi felgyújtása kapcsán. Alig kezdődött meg a nyomozás az ügyben, Bertrand Delanoë, a főváros polgármestere máris bejelentette, hogy a hivatal 300 ezer eurós többletforrást különít el a zsidó közösségi helyek biztonságának megerősítésére. Ez az összeg a 2002-ben megállapított 900 ezer euróval együtt biztosítja majd tehát a párizsi zsidó bölcsődék, iskolák, kultuszhelyek, szociális intézmények fokozott védelmét.

Azonnal reagáltak a franciaországi zsidó szervezetek is: Roger Cukierman, a CRIF (Franciaországi zsidó intézmények tanácsa) elnöke enyhének tartja a közelmúlt antiszemita cselekményeinek elbírálását; szerinte a bíróságok ezzel a büntetlenség érzetét keltik, és hasonló tettek elkövetésére bátorítanak. Mouloud Aounit, a MRAP (Mozgalom a rasszizmus ellen és a népek barátságáért) főtitkára pedig javasolta, hogy szeptemberben, az első tanítási napon minden iskolában olvassanak el egy, rasszizmust és antiszemitizmust elítélő szöveget, amely arra figyelmeztet, hogy „a rasszizmus nem vélemény, hanem súlyos bűncselekmény”.

Az izraeli kormány is aggódik az újabb franciaországi antiszemita támadás kapcsán: Nathan Saranszki, a zsidó diaszpóra ügyeiért felelős miniszter – elismerve a francia hatóságok erőfeszítéseit az antiszemitizmus elleni harcban -, arra figyelmeztetett, hogy „a francia kormánynak meg kell értenie, hogy az anticionizmus nem választható el az antiszemitizmustól”.

Sylvan Salom izraeli külügyminiszter kedden kétnapos – jóval korábban egyeztetett – látogatásra érkezett Párizsba. A politikus Michel Barnier külügyminiszterrel és Dominique de Villepin belügyminiszterrel találkozik – írja a Le Monde.

Le Figaro

Nem meggyőző az iszlamista szervezet interneten közzétett „beismerő vallomása” – idézi a Le Figaro a zsidó szociális központ felgyújtása ügyében nyomozó illetékesek egyikét. Az intézmény augusztus 21-ről augusztus 22-re virradó éjszaka égett le. A kivonuló rendőrök antiszemita és neonáci jelszavakat találtak a falakra mázolva. Az akciót vasárnap magára vállalta egy csoport a Jamaat Ansar al-Djihad al-Islamiya terrorszervezet nevében. A svájci illetőségű internetes honlapon megjelent arab nyelvű közlemény szerint „az ifjú mudzsahedek” az al-Aksza mecsetben pusztító tűzvész 35. évfordulóján borították lángba a párizsi „zsidó templomot” „hajnali négy órakor”, válaszul a muzulmán sírok meggyalázására.

Az üzenet írói több hibát is ejtettek: nem zsidó templomról, hanem zsidó szociális központról van szó, a támadás pedig nem hajnali négykor, hanem kevéssel hajnali fél négy előtt következett be. Ezen kívül meglepő lenne, ha egy külföldi terrorista csoport egy egyszerű szociális intézményt választana célpontjául, magyarázza egy illetékes. Az internetes közlemény szerzőit mindenestre egyelőre nem sikerült azonosítani.

A nyomozás több szálon folyik, a rendőrség mindenkit kihallgat, aki látogatta az intézményt, és különös figyelmet fordít arra, hogy kiderítse, hogyan jutottak be a gyújtogatók az épületbe – írja a Le Figaro.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.