Forrás: Magyar Rádió

Izraelben a szent könyveket csak eltemetni szabad

Elhangzott: 2004. augusztus 24., 21.05

2004. augusztus 25., szerda 9:03

A zsidó törvény szerint tilos a szemétbe dobni héberül írott szent könyvek szakadt, elrongyolódott maradékait, azokat el kell temetni. A dolog időnként nagy problémát okoz Izrael vallásos lakosok által lakott városaiban, hiszen tonnányi mennyiségek gyűlnek össze a „temetésre”.

A zsidó törvény (halacha) szerint tilos a szemétbe dobni héberül írott szent könyvek szakadt, elrongyolódott maradékait, hanem azokat el kell temetni. A dolog időnként nagy problémát okoz Izrael vallásos lakosok által lakott városaiban (Jeruzsálem,Bné-Brák,stb.), mivel óriási mennyiségek gyűlnek össze és egyre nehezebb megfelelő helyet találni „temetésükre”.

Ide tartoznak nemcsak a szent könyvek (mint imakönyvek. Chumások (Mózes öt könyve), Sulchán ,Áruchok, stb.), hanem az a rengeteg röplap, brossura stb., amelyeket különböző vallási szervezetek adnak és terjesztenek – ingyen- szombatonként a zsinagógákban. Vannak, akik azt tartják, hogy a héber nyelven írott hírlapok is ebbe a kategóriába tartoznak – bár szövegük egyáltalán nem mondható „szent”-nek.

Az elmúlt hetekben kijelöltek Jeruzsálemben egy újabb temetkezési helyet, ahová már ezidáig több száz tonna szent makulatúrát temettek.

Rapcsányi László

Comments are closed.