Forrás: Magyar Rádió

Mezuzák az olimpiai izraeli csapat ajtaján

2004. augusztus 21., 21.05

2004. augusztus 25., szerda 16:23

A sport -vallás hívei azért vonogatták a vállukat, mert jól tudták, hogy Izraelnek nem terem babér Athénban és megszégyenülés helyett jobb otthon maradni. Most hogy Arik Zeévi „lemosta a gyalázatot” és bronzérmet szerzett a judóban – sokan ezt a mezuzáknak tulajdonítják.

Érdekes képek díszítették az izraeli lapok első oldalát. Az Athénba érkező olimpiai válogatott tagjai között egy szakállas, rabbikinézésű férfi mosolygó arccal nézett farkaszemet a lencsével. Az országos főrabbiról, Jóna Mecgerről van szó, aki mindenütt ott van, ezúttal kalapáccsal a kezében.

Mit jelent a kalapács, jelkép, vagy micsoda?

A kalapács arra kellett, hogy felverje a mezuzákat az izraeli küldöttség táborának ajtajaira… A mezuza az egyik legismertebb vallási jelkép a hívő zsidók ajtófélfáján található kis doboz.

Izraelben sokan szkeptikusak voltak, sokan ellenezték, hogy a zsidó állam egyáltalán részt vegyen az idei olimpián. Ennek az oka kettős: a vallásosok azért húzták az orrukat, mert az olimpiai játékok régi, rossz emléket idéztek, a hellénizmus kísérletét a zsidóság hellénizációjára. Ami ellen a makkabeusok felkeltek

( kb.2200 évvel ezelőtt).

A sport -vallás hívei azért vonogatták a vállukat, mert jól tudták, hogy Izraelnek nem terem babér Athénban és megszégyenülés helyett jobb otthon maradni.

Most hogy Arik Zévi „lemosta a gyalázatot” és bronzérmet szarzett a judóban – sokan ezt a zuzáknak tulajdonítják. Mások szerint a mezuzáknak aranyat, vagy minimum ezüstöt kellett volna eredményezni. És mit lehet tudni….

Rapcsányi László

Comments are closed.