Forrás: MNO

ENSZ-jelentés: Az izraeli apartheid rosszabb, mint a dél-afrikai

2004. augusztus 24. 10:56

Udvardy Zoltán

Izraeli apartheid-rezsim működik a palesztin területeken, amely rosszabb, mint ami egykor Dél-Afrikában működött – olvasható többek közt az ENSZ jelentéstevőjének beszámolójában, melyet a Haaretz című izraeli lap ismertet.

John Dugard dél-afrikai jogász, egyetemi tanár példának okáért rámutat: az útvonalak csak az izraeli telepesek előtt állnak nyitva, a palesztinoknak tilos használni azokat.

Aluf Benn, a Haaretz munkatársa a lap internetes kiadásában is közzétett cikkben ismerteti a világszervezet dokumentumát, mely az emberi jogok érvényesülését taglalja a palesztin területeken. Dugard élénken kritizálja Izraelt „az emberi jogok folyamatos megsértése miatt a (megszállt) területeken”. Az ENSZ jelentéstevője kiemeli: Izrael durván megsérti a Nemzetközi Bíróságnak a palesztin és izraeli területeket elválasztó falról hozott döntését, s kinyilvánította, hogy annak nem hajlandó magát alávetni.

A dokumentumot szeptemberig terjesztik az ENSZ-tagállamok között, mielőtt sor kerül a világszervezet közgyűlésének szeptemberi ülésszakára. Ekkor tűzik napirendre az Izrael és Ciszjordánia között épülő falról szóló vitát.

Dugard tagja volt a bukott rendszer bűneit kivizsgáló „Igazság Bizottságnak” az apartheid-rezsim bukása után. 2001-ben emberi jogi jelentéstevőként vizsgálta Ciszjordániát és a Gázai övezetet. 2004 májusában, amikor a zsidó állam katonai hadműveleteket folytatott a Gázai övezetben fekvő Rafah ellen, Dugard fegyverembargóra szólított fel Tel-Avivval szemben. Az intézkedést felhívása szerint az 1977-es, Dél-Afrikával szemben foganatosított embargóhoz hasonlatosan kellett volna megtenni.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.