Forrás: Magyar Rádió

Bush áldása a 105 éves haszidnak, Jehuda Chitriknek

2004. augusztus 24., 21.05

2004. augusztus 24., kedd 16:01

„Elért eredményei és tapasztalatai serkentőleg hatnak másokra is” – írja George Bush, a 105 éves Jehuda Chitriknek, aki a brooklyni Habad közösség és talán a világ összes haszidjának a legöregebbje.

„Nemzetünk hálás Önnek, a tradícióban gyökerező könyörület, hazafiasság, remény és felelősségérzetéért. Elért eredményei és tapasztalatai serkentőleg hatnak másokra is” – írja George Bush, a 105 éves Jehuda Chitriknek, aki a brooklyni Habad közösség és talán a világ összes haszidjának a legöregebbje.

„Happy 105 Birtday!” -írja Bush, aki a maga és Laura (a felesége) nevében azon reményének ad kifejezést, hogy a jubilánst öröm és szeretet veszi körül, majd Isten áldását testálja rá. Az üdvözlő levél a Fehér Ház papírján íródott és Bush kézjegyét viseli.

Jehuda Chitrik 95 éves volt, amikor memoárjait kezdte írni, amelyekben egy évszázad hasszid történéseit és egy orosz zsidó élményeit osztja meg olvasóival – jiddis nyelven. Könyveit – 3 kötetet – családja, fia, uniokái és dédunokái adták ki és azok nagy népszerűségnek örvendenek. Fia jómódú ékszerkereskedő…

Nemhiába állítják most az amerikai felmérések, hogy az ottani zsidóság 75% fog ezúttal Bushra szavazni a közelgő elnökválasztáson, annak ellenére, hogy hagyományosan demokrata beállítottságú.

Rapcsányi László

Comments are closed.