Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Apartheid a palesztin területeken?

2004. augusztus 25. (8. oldal)

MTI

Az ENSZ egy jelentéstevője azzal vádolja Izraelt, hogy „apartheidrendszert” létesített a palesztin területeken. A jogászprofesszor kijelentette, az izraeli helyzet jelenleg roszszabb, mint amit egykor Dél-Afrikában tapasztalt.

Ez az apartheidrendszer roszszabb, mint a Dél-afrikai Köztársaságban volt. Az izraeli hatóságok folyamatosan megsértik a palesztinok emberi jogait a Gázai övezetben és Ciszjordániában – idézett tegnap a Háárec izraeli lap a világszervezet közgyűlése számára készített jelentésből.

A jelentés nyomtatott példányait kiosztották az ENSZ-tagállamok küldöttei között, hogy vitaindítóul szolgáljon a közgyűlés szeptemberi ülésszakának vitájához, amelyet az Izrael és Ciszjordánia között épülő biztonsági kerítésről rendeznek. A jelentés készítője, a dél-afrikai John Dugard jogászprofesszor – aki az ENSZ megbízásából figyeli 2001 óta, mennyire tartják tiszteletben az emberi jogokat a palesztin területeken – példaként hozza fel jelentésében, hogy vannak olyan utak a megszállt területeken, amelyeket csak a zsidó telepesek használhatnak, a palesztinok nem. Dugard jelentése szerint az izraeli kormány kirívóan megsérti a Nemzetközi Bíróságnak azt a döntését, amelyet az izraeli biztonsági kerítésről hozott, és nyíltan vallja, hogy nem szándékozik engedelmeskedni az ENSZ-bíróság végzésének. A jelentéstevő egyebek között azt is felrója az izraeli kormánynak, hogy nem működik együtt vele. Izraeli álláspont szerint Dugard elfogultan, tisztességtelenül készíti jelentéseit, az izraeli kormány ezért nem hajlandó az együttműködésre.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.