Forrás: Magyar Rádió

Belpoltikai vita Izraelben a hágai döntés után

2004. augusztus 23., hétfő 12:01

274 olvasás

Belpolitikai vita az ENSZ hágai bizottságának döntéséről Izraelben. Visszaállíthatóak-e az 1967 előtti állapotok? A kényszer fenyegető, hiszen 115 el nem kötelezett ország nem kívánja fogadni a Gázai-övezet lakosait.

Izraelben az igazságügyi minisztérium jogi szakértői a hágai döntés elfogadását javasolják a nemzetközi szankciók elkerülése érdekében. A legfőbb ügyész irányításával jogi bizottság tanulmányozta az ENSZ hágai nemzetközi bíróságának határozatait és azok hatásait. A bizottság szerint ugyan a döntés részben elavult információk alapján született, mégis miatta kellemetlen jogi helyzetbe kerülhetnek külföldön az izraeli állampolgárok, és akár szankciókat is elhatározhatnak Izrael ellen. Ezért a döntés elveinek elfogadását javasolták, az elválasztó kerítések 1967 előtti izraeli területre helyezését.

A külügyminisztérium illetékesei szerint a jogi szakértők biztonsági és külügyi kérdésekbe avatkoztak. Közben az el nem kötelezett országok 115 tagot számláló csoportja szankciókat határozott el Izrael ellen, ezentúl a Gázai övezet és a nyugati part lakói nem kaphatnak vízumot, és nem léphetnek be ezekbe az államokba.

Háromszáz ház megépülhet Ciszjordániában

Izrael engedélyt adott mintegy 300 új otthon létesítésére a ciszjordániai zsidó telepeken.

A döntést állítólag az Egyesült Államok sem ellenzi, bár ez ellentmond az ugyancsak amerikai támogatással készült béketervnek, amely a zsidó telepek terjeszkedésének befagyasztását irányozza elő a megszállt terülteken.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.