Forrás: MNO

Magyarország: bürokrata a mágnás ellen

A német nyelvterület lapszemléje

2004. augusztus 23. 9:05

Keresztes Lajos

A legszürkébb bürokrata a leggazdagabb ember ellen Magyarországon – Megütközést kelt a brüsszeli pénzügyi terv, mert növekedne Németország nettó befizetése – Komoly konfliktusokat okozhat az EU-költségvetés a tagállamok között – Dalos György író újból a magyar antiszemitizmusra figyelmeztet Berlinben.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív napilapban Peter Bognar A választás kínja a szocialistáknál címmel elemzi a budapesti kormányválságot. Kiss Péter Gyurcsány Ferenc ellenében – a szürke bürokrata és Magyarország egyik leggazdagabb emberének párviadala.

Nem lehet előre megjósolni a rendkívüli MSZP kongresszus 500 delegáltja kit fog új miniszterelnökké jelölni. A megfigyelők rendkívül szoros eredményre számítanak.

A két esélyes közötti különbséget főként Kiss és Gyurcsány habitusában látják a hozzáértők. A szürke bürokrataként számon tartott Kisst inkább az integratív politika megtestesítőjének tekintik, Gyurcsány inkább egy konfrontatív politika stílust képvisel. Kiss előnyei között tartják nyilván, hogy ismeri az államapparátus működését, míg hiányosságai között gazdaságpolitikai és külügyi tapasztalatlanságát említik.

Gyurcsány az elmúlt években látnoki gondolkodásmódjával, valamint politikai harci kedvével és akaraterejével tűnt ki. Az egykori sportminiszter legnagyobb hátrányának a gazdagsága számít, ami különösen az ellenzék szemében teszi támadhatóvá.

Welt am Sonntag (wams.de)

A konzervatív napilap vasárnapi kiadásában A brüsszeli pénzügyi terv megdöbbenti a pártokat címmel arról tudósít, hogy a berlini kormány és az ellenzék is elveti az EU bizottságának az unió költségvetésének emelésére vonatkozó terveit.

Brüsszeli tervek szerint az unió 100 milliárd eurós kiadása 2013-ra 143 milliárdra növekedne. 1990 óta Németország 2002-ben fizette be a legkevesebbet a közös kasszába, ebben az évben nettó 7,4 milliárd euróval járult hozzá a tizenötök kiadásaihoz, míg ez a szám 2003-ban több, mint 9 milliárd euróra emelkedett. Amennyiben elfogadnák José Manuel Barroso pénzügyi elképzeléseit, az évente 13,4 milliárd euróra növelné Németország nettó befizetéseit.

“A német nettóbefizetések kívánt növelése szóba sem jöhet. Felszólítom a német tartományokat is, hogy ezt az álláspontot képviseljék, és ne engedjenek abban a reményben, hogy ebben az esetben több pénzt kapnak majd Brüsszelből” – nyilatkozta az SPD elnöke Franz Müntefering a lapnak.

Az uniós költségvetés kapcsán újra felélénkültek Törökország EU tagságával kapcsolatos viták is. Ankara tagságának költségei további milliárdos terheket rónának Németországra – mondta Michael Glos, a Bundestag CSU csoportjának vezetője.

Die Welt (welt.de)

Az uniós költségvetéssel foglalkozik a lap hétfői kiadása is, mely Az EU tisztségviselő-asszonya heves elosztási harcokkal számol címmel idézi a még hivatalban lévő Michaele Schreyer költségvetési biztost.

A zöldek politikusa szerint, amennyiben a szövetségi kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy a befizetéseket a GDP egy százalékában befagyassza, akkor azt is meg kell mondania, az európai politika melyik szeletéről kíván lemondani. “Állandóan új feladatokat és Európa számára nagyszerű célokat megfogalmazni, utána viszont ezek finanszírozását megkérdőjelezni, ez EU szinten sem működik”- nyilatkozta Schreyer.

Schreyer valószínűnek tartja, hogy a 2007-2013 között elosztásra kerülő, mintegy 1000 milliárd euró komoly veszekedést fog kiváltani a tagállamok között. Ezek a viták azonban nem a régi és új tagok között lesznek a legkeményebbek, hanem régiek csoportján belül is. Eddig is Németország és Spanyolország szinte háborút vívott a pénzért.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali napilapban, a Berlinben élő Dalos György Hangos, szemtelen, alattomos; zsidónak lenni Magyarországon és Európában címmel figyelmeztet a növekvő magyarországi antiszemitizmusra. Dalos szerint az antiszemitizmus Magyarországon nem erősebb, mint a vele összevethető egykori szocialista országokban, de “kétségtelenül hangosabb, szemtelenebb és alattomosabb, mint másutt”.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.