Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Vezető nélkül a keresők

Egyesek szerint a nácivadászat is az antiszemitizmust erősítené

2004. augusztus 21. (4. oldal)

Joó István

Csaknem egy hónapja nincs új hazai koordinátora az izraeli Simon Wiesenthal Központnak, holott Efraim Zuroff igazgató a náciüldöző akció magyarországi felfüggesztésekor azt ígérte, pár héten belül megtalálják az összekötő szerepről lemondott Beer Iván utódját, s akkor nyomban folytatódhat a program.

Beer Iván tudomása szerint továbbra is áll a magyar zsidók meggyilkolásában közreműködő személyek felkutatására indított akció, vagyis nem tud arról, hogy a Simon Wiesenthal Központ megtalálta volna az új magyarországi partnert. A zsidóságkutató történész, a Magyarországi Holokauszt Emlékalapítvány elnöke lapunknak nyilatkozva azért azt hozzátette: mivel július 26-án “kiszállt”, Efraim Zuroffnak nincs vele szemben bejelentési kötelezettsége. Beer Iván hangsúlyozta, Zuroff akkori kommentálásával szemben nem lemondott, hanem felfüggesztette az adatkezelést, miután Péterfalvi Attila, az adatvédelmi jogok országgyűlési biztosa kifejtette aggályait a személyes adatok Izraelbe juttatását illetően. – Féltem, hogy a jog fegyverét ellenem fordítják – vallotta, majd így folytatta: – Az előrángatott adatvédelmi érvelés csak a jéghegy csúcsa volt, azt jelezte, hogy a programot sokan, sokfelől, százszázalékosan le akarták állítani, és érdekes módon Karsai László volt az, aki még a jobboldalnál is jobban ellenezte&

Az emlékalapítvány elnöke Zuroffhoz hasonlóan vallja: Karsainak az fájhatott, hogy nem ő lett a szakmai ellenőr. Történész kollégája érvére, hogy az igencsak megkésett nácivadászat csak az antiszemitizmust erősítené, Beer Iván úgy reagált, az antiszemitizmus szempontjából mindegy, van-e akció vagy nincs, sokkal inkább az a kérdés, a hatalom mit hagy cselekedni az antiszemitáknak.

A Simon Wiesenthal Központ és az azt évi százezer dollárral támogató Targum Slisi Alapítvány közös nácivadászata Magyarország időleges (?) kívülmaradását figyelembe véve hét országban folyik. Egy magát fel nem fedő horvát csoport megfenyegette az akció miatt hazája igazságügy-miniszterét. A hazai sajtó az Élet és Irodalomtól a Magyar Demokratáig meglehetős egyöntetűséggel bírálta a történelmi leckének is szánt, a használható információkért tízezer eurós díjat kínáló felkutatóakciót.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.