Forrás: MNO

A vízilabda a magyarok vérében van

Olimpiai lapszemle

2004. augusztus 20. 9:19

Jack Corn

A magyar férfi vízilabda válogatott olimpiai győzelmét csak egy váratlan esemény akadályozhatja meg – Idén 20 versenyző akadt fenn a doppingteszteken – Arash Miresmaeili iráni dzsúdó világbajnok a palesztin néppel való szolidaritás miatt nem állt ki az izraeli Ehud Vaks ellen – A kenyai olimpiai bajnok jutalma egy színes televízió, egy mosógép és némi pénz

St. Petersburg Times

Eldugott helyen, de a lap beszámol a magyar férfi vízilabda válogatott győzelméről az amerikai csapat ellen. A tudósítás megállapítja, hogy a vízilabda a magyarok vérében van, ők a szám olimpiai bajnokai és Kemény Dénes legénysége kizárólag világklasszisokból áll. Benedekék athéni győzelmét csak valami váratlan esemény akadályozhatja meg, tehát az amerikaiak 2 gólos veresége csekély magyarázatra szorul.

Houston Chronicle

Nem akarnak csillapodni a hullámok a dopping ügyek körül. Kosztasz Kenterisz és Ekaterina Tanu sokat emlegetett közúti “balesete” helyén még olajnyomokat sem találtak, és a két görög atléta végül bevallotta, hogy “tévesen nyilatkozott” az ügyről. Szerdán hazájuk olimpiai bizottsága előtt önként visszaléptek az indulástól és az ügyük most valószínűleg a Nemzetközi Atlétikai Bizottság elé kerül.

A magyar Kecskés Zoltán mellett egy-egy marokkói, moldovai, indiai és török súlyemelő akadt fenn a versenyek indulása előtti doppingteszteken. Elúszott a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség reménye, hogy az athéni olimpiai versenyeket botrány nélkül megússza. A most eltiltott öt versenyzővel együtt az idén már 20 versenyzőt “fogott meg” az IWF (International Weightlifting Federation).

Athénban eddig egy versenyző, a női 48 kg-os súlycsoportban myanmari színekben indult Nan Aye Khine negyedik helyét vették el, mert a verseny utáni kötelező tesztje kétszer is pozitív lett.

San Jose Mercury News

A kaliforniai napilap alaposan körbejárja az Arash Miresmaeili körül kavargó botrányt. A 66 kg-os súlycsoport 2001-es és 2003-as iráni dzsúdó világbajnoka vasárnap nem állt ki az izraeli Ehud Vaks elleni mérkőzésére. Indoklásul azt hozta fel, hogy országa tilt minden kapcsolatot Izraellel és ő ezúton is szolidaritást kíván vállalni a palesztin nép harcával. Az olimpiai eszmével élesen ellentmondó cselekedetét a teheráni kormány nyilatkozatban helyeselte, míg a zsidó szervezetek és a Simon Wiesenthal Központ az egész iráni küldöttség diszkvalifikálását követelte.

A Nemzetközi Dzsúdó Szövetség csütörtöki ülésén tárgyalta az ügyet, és némi vita után elfogadta az iráni küldöttségvezető magyarázatát, hogy Miresmaeilinek “orvosi indoka volt” arra, hogy ne jelenjen meg a szőnyegen az izraeli ellen.

The Seattle Times

A lap újságírója tájékoztatja az esős város lakóit az egyes országok aranyérmeseinek várható jutalmazásáról.

A győztes román női tornászválogatott tagjai nem panaszkodhatnak: az újság szerint minden versenyző 50 000 dollárt készpénzt, kettő személygépkocsit, ingyenes egyetemi oktatást és egy tetszés szerint kiválasztott lakást kap. Fejedelmi jutalom ez abban az országban, ahol a havi átlagjövedelem 170 dollár alatt van.

Ukrajna Sydney óta megduplázta az aranyéremért járó csekk összegét, így az athéni győztesek fejenként 100 000 dollárt és egy lakást kapnak a kievi kormánytól. A Kenyába hazatérő olimpiai bajnokok egy nagyméretű színes televíziót, egy mosógépet és közelebbről meg nem határozott összegű pénzjutalmat kapnak.

Az iraki aranyemberek jutalmazása megegyezik az USA győztes sportolóinak a javadalmazásával, azaz győzelmenként 25 000 dollárt vehetnek át.

Az Athénban átadott aranyérmekben kevesebb mint 100 dollár értékű jó minőségű arany található.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.