Forrás: Magyar Rádió

A kékvérű Kerry

2004. augusztus 19., csütörtök 9:14

541 olvasás

Királyok, hercegek, grófok Kerry ősei – és természetesen magyar rögbe is nyúlik az amerikai elnökjelölt családfájának gyökere.

Azt már korábban kiásták a családfakutatók, hogy az amerikai demokraták elnökjelöltjének, John Kerrynek az egyik nagyanyja lány korában Budapesten élt. Vagyis szegről-végről honfitársunk, nem véletlenül emlegeti egy – egyébként amerikai magyar – barátom Kéri Jancsinak.

Az angol Gothai Almanach, az ottani arisztokraták eredetét kutató Burke”s Peerage kiadó azonban most egy olyan tanulmányt tett közzé, amelyből kiderül, hogy az Egyesült Államok esetleges következő elnöke a fél európai történelmet ősei között tudhatja. Az még hagyján, hogy Kerry az albán dinasztiával is sógorsági kapcsolatban áll, de ősei közé tartozott II. Henrik és Oroszlánszívű Richárd angol, I. Ferenc, XIV., XV. és XVI. Lajos francia király, sőt, még IX. Konsztantinosz Monomakhosz bizánci császár is.

És ha már a Henrikeknél tartunk, ne feledkezzünk meg I. Henrik francia királyról sem, továbbá hitveséről, Anna Jaroszlavnáról, aki Bölcs Jaroszlav kijevi fejedelem leánya volt. Ők is ősök. És tovább a keleti szláv kapcsolat: a massachussetsi szenátor felmenőinek sorában említést érdemel Rettegett Iván orosz cár is. Ugyanakkor azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy Kerry apai nagyapja kohanita volt, azaz ősi zsidó főpapi családból származott.

Az igazság kedvéért nem hallgathatom el, hogy John Kerry ellenfele, a republikánus George Bush őseinek ereiben is csörgedezett kék vér. A jelenlegi elnök többek között III. Henrik angol király, valamint Maria Tudor egyenes ági leszármazottja. Mindamellett a sznob angol geneaológusok szerint vitathatatlan, hogy Kerry így is előkelőbb származású, mint Bush. És még azt is hozzáteszik, hogy az amerikai elnökválasztások történetében még egyszer sem fordult elő, hogy egy kevésbé előkelő jelölt legyőzött volna egy előkelőbb származásút.

Ehhez én nem tudok hozzászólni, mert erről még nem hallottam. Arról viszont igen, hogy ha külföldi személy amerikai állampolgárságért folyamodik, le kell mondania mindenféle nemesi és főnemesi címéről, még egy rongyos br-t, azaz bárót sem biggyeszthet a neve elé.

Kulcsár István

Comments are closed.