Forrás: Magyar Rádió

Fegyvergyárat vagy civil célpontokat támadtak Gázában?

2004. augusztus 19., csütörtök 1:31

307 olvasás

Gáza városában két épületre lőtt ki rakétákat az izraeli hadsereg szerdán késő este.

Izraeli magyarázat szerint fegyvergyárakat támadtak, a palesztinok viszont azt állítják, hogy civil célpontokat ért találat. Az egyik épületben egy autóalkatrész üzelt volt, amelynek tulajdonosa a Hamász egyik öngyilkos merénylőjének apja. A másik célpont egy öntöde volt.

Néhány órával korábban a Gázai övezet északi pedig részén hárman megsérültek, amikor palesztinok rakétát lőttek ki egy zsidó településre. Az egyik sebesült egy külföldi munkás, akit súlyos fejsérülés ért – közölte az AFP izraeli kórházi forrásokra hivatkozva.

Az izraeli hadsereg ugyanakkor ismét megpróbált leszámolni egy Hamász vezetővel.Az akcióban öten meghaltak, 16 embert pedig sebesüléseikkel kórházban ápolnak, négyüket életveszélyes állapotban. A palesztin terrorszervezet célba vett vezetője csak a lábán sérült meg. Ahmed Dzsabari, a Hamász egyik vezetőjének házát egy helikopterről kilőtt rakétával robbantották fel.

Izrael március óta sorozatosan számol le a Hamász vezetőivel, először Ahmed Jaszint, majd Abdel Aziz Rantiszit ölték meg célzott rakétatámadásokkal.

Önbírálatot gyakorolt Arafat

Önbírálatot gyakorolt Jasszer Arafat, aki kijelentette: elfogadhatatlan hibákat követett el a Palesztin Hatóság, és ebben ő maga sem vétlen. A palesztin elnök a képviselők előtt mondott beszédében hangsúlyozta, hogy Izrael nem hajlandó együttműködni kormányával, a ciszjordániai fal felépítésével tönkreteszi a békefolyamatot, de hozzátette: nem lehet mindenért az izraeli megszállókat hibáztatni.

Jasszer Arafat szerint kudarcra van ítélve Izraelnek az a próbálkozása, hogy megsemmisítse a palesztin hatóságot. A 75 éves vezető megállapította, hogy Izrael egyetlen percre sem szüntette be a palesztin autonóm hatóság szétzúzását célzó kampányát, de minden erre irányuló kísérlete hiábavaló.

Az AFP hírügynökség emlékeztet arra, hogy hetekkel ezelőtt palesztinok ezrei tiltakoztak a megszállt területeken a palesztin hatóságon belül kialakult összefonódások és korrupció ellen.

Közben újabb több száz palesztin rab csatlakozott az éhségsztájkhoz, amellyel az izraeli börtönkörülmények ellen tiltakoznak. Palesztin tájékoztatás szerint 4 ezer bebörtönzött palesztin vesz részt az akcióban.

Kedden családtagjaik is csatlakoztak a tömeges éhségsztrájkhoz, amelyet több mint másfélezer, Izraelben bebörtönzött palesztin kezdett a jobb bánásmódért.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.