Forrás: Index

A Palesztinokat és Izraelt bírálja az ENSZ

2004. augusztus 11. 20:55

[MTI]

Nemzetközi kötelezettségeik megsértésével, valamint a civilek védelmének elmulasztásával vádolta Izraelt és a Palesztin Hatóságot szerdán Kieran Prendergast, az ENSZ politikai ügyekben illetékes főtitkár-helyettese. Semmilyen kézzel fogható előrelépés nem történt a közel-keleti békefolyamat felélesztésére az elmúlt egy hónapban, az erőszak újabb ártatlan életekbe került” – jelentette ki Prendergast Biztonsági Tanács előtt, a közel-keleti helyzetről szóló havi tájékoztató ülésén.

Szerinte Izraelnek, mint megszálló hatalomnak, kötelessége megvédeni a palesztin civileket és csak akkor semmisítheti meg javaikat, ha az feltétlenül szükséges egy katonai akció keretében. Ugyanakkor a Palesztin Hatóságnak is kötelessége az Izraellel kötött megállapodások és a közel-keleti útiterv iránti elkötelezettsége értelmében megvédeni az izraeli polgári lakosságot az ellenőrzése alatt álló területekről induló támadásokkal szemben.

A becslések szerint a 2000 szeptemberében kirobbant második palesztin felkelés óta 34700 palesztin és 6102 izraeli halt meg, illetve sebesült meg erőszakos cselekményekben.

Comments are closed.