Forrás: Magyar Rádió

Sírgyalázás Franciaország egyik legrégebbi zsidó temetőjében

2004. augusztus 10., kedd 12:30

141 olvasás

60 sírt gyaláztak meg Franciaország egyik legrégebbi zsidó temetőjében, Lyonban. Horogkeresztekkel, náci-szimpatizáns feliratokkal mázolták össze a sírokat és a második világháborúban elesett zsidó ellenállók emlékművét.

A rendőrök kedd reggel két fiatalembert előállítottak, kihallgatásuk még zajlik. Raffarin francia kormányfő és a zsidó szervezetek vezetői elítélték a Lyonban történteket.

Az idén ez volt a harmadik eset, hogy Franciaországban egy zsidó temetőt gyaláztak meg. Néhány nappal ezelőtt egy muzulmán temetőben történt ugyanez. Elzászban horogkereszteket mázoltak 15 arab katona sírjára, ők a második világháborúban de Gaulle tábornok oldalán harcoltak a szabad Franciaországért.

A sírgyalázások sajnos egyértelműen jelzik, hogy Franciaországban az utóbbi időben erősödtek az antiszemita, illetve a rasszista, iszlámellenes indulatok is. A politikai elit tagjai pártállástól függetlenül mindenfajta szélsőséges megnyilvánulást következetesen elítélnek, ugyanakkor visszautasították és indokolatlannak nevezték Saron izraeli kormányfő felhívását, amelyben izraeli kivándorlásra ösztönözte a Franciaországban élő zsidókat.

Keleti Mikós (Párizs)

Comments are closed.