Forrás: Magyar Rádió

Meghalt Naomi Semer a legismertebb izraeli dalszerző

2004. augusztus 8. 21.05

2004. augusztus 11., szerda 0:57

Naomi Semer, Izrael legismertebb dalszerzője hosszú betegség után hunyt e. Számtalan melódiát fűződik hozzá. Dalaiból a szerelem és Izrael, az ország és a táj szeretete, a békébe vetett hit árad. Az egész ország gyászolja.

Akiba ben Joszéf, a híres Rabbi Akiba, a zsidóságnak Mózes és Hillél mellett legnagyobb tanítója. Életét számos legenda övezi. A hagyomány elbeszélésbe foglalt szerelmét is. Egy gazdag jeruzsálemi birtokos szépséges leánya, Ráchel lobbantotta lángra a szívét. Összeházasodtak, nyomasztó szegénységben éltek. Pajtában aludtak, széna volt az ágyuk. Rabbi Akiba minden reggel egyenként szedegette ki a szalmaszálakat felesége hosszú hajából. Közben vigasztaló szavakat súgott Ráchelnek. Egyszer majd gazdag leszek, drága ruhába öltöztetlek, és neked adom Jeruzsálem minden pompáját. Ez a szerelmi történet ihlette Naomi Semer zeneszerző „Jerusálájim sel záháv” dalát.

Naomi Semer, Izrael legismertebb dalszerzője hosszú betegség után június 24-én meghalt. Számtalan melódiát fűződik hozzá. Dalaiból a szerelem és Izrael, az ország és a táj szeretete, a békébe vetett hit árad. Naomi Semert az egész ország gyászolja. Kívánsága szerint fiatalsága helyszínén, a Kinneret-tó partján helyezték örök nyugalomra.

Rapcsányi László

Comments are closed.