Forrás: Magyar Rádió

A megosztás izraeli fala

Elhangzott: 2004. augusztus 8-án

2004. augusztus 10., kedd 14:28

127 olvasás

Kerítés… de méginkább fal. A betonkolosszus, mely végigkígyózik Palesztina egy részén, és elválasztja egymástól az izraelieket és a palesztinokat – kiállítás látható róla a Centrális Galériában.

A falat senki sem szereti; s ha szeretné, nyilvánosan sosem vallaná be. A fal nem szép, a falimádó is kínosnak találná, hogy falszeretete elárulásával lemond az ízléséről. Hiszen a fal szürke, beton, szögesdrót is dúsítja, és hát hiszen elválasztó. Ám az elválasztás biztonságot is jelent, de a megnyugvás után rögtön bizonytalanságot is. Aki a falat felhúzza, védi magát azoktól, akik immár egy fal túloldalán találják magukat – de rögtön és fokozottan rettegni is kezd tőlük, hiszen eddig látta, hogy mit csinálnak, most pedig már nem. Eddig belebámult a képükbe, most már ezt nem teheti. Bezártsága, elzártsága arra kényszeríti, hogy fantáziáljon róluk, és fantáziája révén jobban rettegjen tőlük, mint valaha. Ezt csinálja a fal.

Fal sok volt már, kínai Nagy Fal, Déva várának fala – ami ráadásul emberből (is) épült -, Konstantinápoly, illetve Bizánc fala, és a vonalnak nevezett falak: a Maginot-fal, a Bar Lev-vonal Egyiptom és Izrael határán szintén, a berlini fal és hát persze most az a fal amelyet hatszáz kilométeresnek terveztek és amelyből néhány száz kilométer meg is épült Izrael és a megszállt területek határán. Divide, vagyis megosztás, elkerítés – ez a címe annak a kiállításnak, amely a palesztinai falról nyílt a Centrális Galériában. Akik létrehozták, zsidók és nem zsidók, palesztinok és izraeliek.

Szilágyi Csaba kurátor: „Azt kell mondanom, hogy a különböző civil szervezetek sokkal szívesebben ajánlottak fel anyagot. A hivatalos szervek, mint az Izraeli Védelmi és Külügyminisztérium, a palesztin hatóság tárgyalódelegációja, mivel velük álltunk kapcsolatban, ők többszöri megkeresés után voltak hajlandók valamilyen anyagot küldeni. Ez a kiállítás anyagában meg is látszik.”

Simon Éva, a kiállítás tel-avivi kurátora: „A Divide egyszerre jelent megosztást, elosztást, szétválasztást, szeparálást, és ez mindjárt jelzi, hogy itt többrétegű megosztottságról van szó. Egyik oldalon ideológiai szinten, a másikon inkább fizikai, de ideológiai szinten is, merthogy hogyan válaszoljunk erre, az megoszt. Ugyanakkor a fal tulajdonképpen egy szimptómája egy nagyon komplex politikai helyzetnek. Az egyik csoport, akit bemutatunk akit a szülők fórumának neveznek, felhívja a figyelmet arra, hogy ne foglaljunk álláspontot egyik fél mellett sem, hanem foglaljunk álláspontot a konfliktus megoldása mellett. Felvet egy nagyon fontos kérdést, hogy a fal biztonsági szempontból sem fog működni, ha nincs tárgyalásos megállapodás. E nélkül egy fizikai építmény nem fogja tudni, még akkor is ha védve van, nem fogja tudni ellátni a feladatát.”

Comments are closed.