Forrás: Magyar Rádió

Izraelben gyógyszereket osztanak az atomerőmű környékén

2004. augusztus 8., vasárnap 9:48

217 olvasás

Az izraeli hatóságok az atomsugárzás káros hatásai ellen védő tablettákat osztanak szét a vitatott Dimona atomreaktor közelében élők között.

A gyógyszer a lakosság védelmét szolgálja egy esetleges atombalesetnél, vagy ha rakétákkal eltalálnák a reaktort. A következő két hétben a katonák minden családnak jódtartalmú készítményeket és több nyelven információs füzeteket adnak át, de a kapott csomagokat csak veszély esetén szabad kinyitni, ha arra felszólítanak.

Ezen kívül munkahelyeken és az egyéb intézményekben is elhelyeznek tablettákat arra az esetre, ha az esetleges incidens nem otthon érné a lakosságot.

Az egyik érintett település polgármestere tiltakozott az eljárás ellen, mivel szerinte ez tönkreteszi városának image-ét. A város vezetője előzőleg a dimónai atomreaktorban volt mérnök és szerinte fölösleges a településen tablettákat osztogatni.

Izraeli kutatók és politikusok korábban a negyven éve működő atomerőmű bezárására szólították fel a kormányt, mondván: a reaktor – koránál fogva – veszélyes lehet a lakosságra.

Izrael soha nem ismerte el hivatalosan, hogy a Dimonában lévő erőművet atomfegyverek gyártására használta volna, de külföldi szakértők szerint száznál is több robbanófejet készítettek a reaktorban.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.