Forrás: Magyar Rádió

Lelőttek egy palesztin tinédzsert Gázában

2004. augusztus 7., szombat 9:36

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin tinédzsert a Gázai övezetben – közölték rafahi kórházi források. Közben a palesztin kabinet két minisztere felajánlotta lemondását – jelentette a Reuters hírügynökség.

Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy a katonák tüzet nyitottak két palesztinra, amikor a határátkelőhely közelében zárt területre léptek. Egyikük életét vesztette, a másikat kihallgatják – tette hozzá a szóvivő.

Az AFP összegzése szerint az újabb gázai halálesettel 4222-re emelkedett azok száma, akik a palesztin felkelés során, 2000 szeptembere óta életüket vesztették – közülük 926 izraeli.

Közben a ciszjordániai Tulkaremben az izraeli katonák elfogták a radikális al-Aksza Mártírjai négy tagját. Palesztin források szerint közöttük van a fegyveres csoport helyi vezetője is. Az izraeli akciót hajnalban hajtották végre Tulkaremben, ahol összecsapások robbantak ki, amikor az izraeli hadsereg dzsipekkel és tankokkal behatolt a városba.

Felajánlotta lemondását két palesztin miniszter

A palesztin kabinet két minisztere felajánlotta lemondását – jelentette a Reuters hírügynökség. Az igazságügyekért felelős Nahed Al-Reyes közölte: úgy látja, hogy már nem tud semmit tenni a kialakult káosz és nyugtalanság megszüntetéséért. A tervezési miniszter, Nabil Kasis azután mondott le, hogy elfogadta a ciszjordániai egyetem elnöki posztját. Mindkét politikus arra vár, hogy a palesztin miniszterelnök, Ahmed Korei jóváhagyja felmentésüket.

A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt hetekben a radikális csoportok fegyveres akciók és megmozdulások sorozatával követeltek reformokat és a korrupció megszüntetését a Palesztin Hatóságon belül.

Az izraeli rendőrminiszter a zsidó szélsőségesek letartóztatása mellett

Az izraeli rendőrminiszter, Zahi Hanekbi kijelentette: indokoltnak tartaná a zsidó szélsőségesek letartóztatását, mert így meg lehetne akadályozni a jeruzsálemi mecsetek és az izraeli kormánytagok elleni esetleges merényleteket.

A merényletek eshetőségét egyre többen veszik komolyan Izraelben, amióta a Gázai övezetben épült zsidó telepek kiürítését kormányzati szinten is eldöntött tényként kezelik.

MR

Comments are closed.