Forrás: Magyar Rádió

Az SZDSZ valláspolitikáját bírálták kereszténydemokrata politikusok

2004. augusztus 4., szerda 18:15

186 olvasás

Az SZDSZ ismét durván megsértette a vallásszabadságot — hangzott el Semjén Zsolt és Harrach Péter sajtótájékoztatóján. A Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyar Kereszténydemokraták Szövetsége a liberális pártnak arra a nyilatkozatára reagált, amelyben az SZDSZ tiltakozott a Vatikánnak a férfi- és a női szerepekről kiadott körlevelében foglaltak ellen.

Csak emlékeztetőül: a Vatikán szerint az anyaság a nők legfontosabb missziója, és ezért például a háziasszonyoknak állami fizetést kellene kapniuk. Az SZDSZ nyilatkozatában kérte a magyar katolikus vezetők véleményét a vatikáni körlevélről. Ennek jegyében tartott ma sajtótájékoztatót a két kereszténydemokrata politikai vezető.

Az SZDSZ szokásos krisztofóbiájáról és pápafóbiájáról tanúskodik a párt újabb egyházellenes támadása – jelentette ki Semjén Zsolt. Mint ismert a liberális párt kijelenti, hogy a Vatikán a női esélyegyenlőség alapvető gondolatát kérdőjelezte meg, szembeszállt a nemek közötti különbségeket csökkentő törekvésekkel és a liberális demokráciák céljaival.

Harrach Péter erre leszögezte: a kereszténydemokraták egyetértenek a katolikus egyházzal abban, hogy a kétezer éves zsidó-keresztény kultúrkör emberképe az irányadó, a nőnek pedig a társadalomban betöltött szerepe csak akkor lehet teljes, ha családban az anyaságban kiteljesedik. Semjén Zsolt ehhez hozzátette: az SZDSZ aktuális botrányairól akarja csupán elterelni a figyelmet újabb egyházellenes támadásaival.

– A kakaóbiztos számítógépek botrányáról, Demszky-villa botrányáról, Wekler nagybirtokos úr botrányairól, ennek a figyelemelterelésére vonatkozott ez akció – vélekedett Semjén Zsolt. Tartalmi értelemben szeretném kijelenteni azt, hogy hasonlóan a Károlyi Gáspár Református Egyetem ügyéhez az SZDSZ újra durván megsértette és megtámadta a vallásszabadságot, ugyanis az, hogy egy egyház erkölcsteológiai szempontból hogy ítéli meg például a transzszexualitás kérdését, ez kizárólagosan az egyház teológiájának kérdése. Nazinger bíboros feladata, a római pápa feladata és Kuncze Gábort senki nem tette hivatottá arra, hogy a katolikus erkölcsteológiai kérdésekben állást foglaljon.

Berek Patrícia

Comments are closed.