Forrás: Magyar Rádió

Saron ősszel Budapestre látogat?

2004. július 22., csütörtök 21:57

234 olvasás

Izraelben tárgyalt Kiss Péter kancelláriaminiszter, aki többek között Simon Peresszel, a Munkapárt vezetőjével is találkozott. A Saronnal való találkozón az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása is szóba került.

Izraelben Kiss Péter kancelláriaminiszter találkozott Simon Peresszel, az Izraeli Munkapárt vezetőjével. Tárgyalásuk után a miniszter elmondta, hogy a találkozón két fontos kérdésről esett szó: az izraeli koalíciós tárgyalásokról és az izraeli-palesztin békefolyamat helyzetéről.

Az izraeli nagykoalíció alakításával kapcsolatban Simon Peresz a nemzeti érdekek és a béke végett bizonyos feltételek esetén kész a kompromisszumokra is. Belpolitikai feltétel bizonyos szociális kérdések elfogadtatása a Likuddal, a külpolitika szintjén pedig a pozitívan értékelt egyoldalú kezdeményezés, az elszakadás terve után a partneri kapcsolat megteremtése a palesztin oldallal. Kiss Péter kancelláriaminiszter elmesélte, hogy Simon Peresz szerint ez a partneri kapcsolat egy házassághoz hasonlítható, ahol nem feltétlenül az ideális férj keresése jelenti a megoldást, hanem az aktuális jelölt elfogadása.

A találkozón nem esett szó arról, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával Izrael ellen szavazott az ENSZ rendkívüli közgyűlésén a védelmi kerítés ügyében, viszont hangsúlyozták a két ország közti virágzó kapcsolatokat, amit az Izraelben élő több mint kétszázezer magyar származású lakos és a Magyarországon élő mintegy százezer zsidó polgár is szorosabbra fűz.

A megbeszélések után Kiss Péter miniszter újságíróknak elmondta, hogy barátságos volt a hangulat, pedig Magyarország az ENSZ-ben legutóbb Izrael falépítési tervei ellen szavazott.

Kiss Péter kancelláriaminiszter elmondta, hogy Magyarország a jövőben esetleg közvetítő szerepet is játszhat a romló európai-izraeli kapcsolatok ügyében. A Saronnal való találkozón az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása is szóba került.

– A mostani látogatásnak reményeink szerint Saron úr amúgy esedékes budapesti látogatása a folytatása, hiszen Saron rendelkezik magyar meghívással, amit én megerősítettem. Ha képesek vagyunk egyeztetni, akkor az ősz folyamán várjuk Saron látogatását Budapestre – mondta Kiss Péter.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.